Gemeente Maassluis

372 stankklachten in oktober

Dit is een persbericht van de DCMR Milieudienst Rijnmond

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft in de maand oktober 372 stankklachten behandeld. Dat zijn 258 klachten minder dan het maandgemiddelde van de afgelopen vijf jaar. In oktober 2005 behandelde de meldkamer 930 stankklachten.

Een uitzonderlijk voorval veroorzaakt in oktober 2005 een grote hoeveelheid stankklachten. In de haven van Antwerpen is een olietank gescheurd. Over de stank die dit ook in het Rijnmondgebied veroorzaakt, ontvangt de meldkamer van de DCMR 340 klachten.

Codeperiode

De meldkamer van de DCMR ontvangt de afgelopen maand de meeste stankklachten in de codeperiode. Vanaf vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober 2006 behandelt de meldkamer 22 klachten over een brand-, olie- en chemische lucht. Bewoners uit heel het Rijnmondgebied hebben hiervan last. In verband met de klachten en de weersverwachting - stabiel weer met weinig wind - wordt op vrijdagmiddag 16.00 uur een waarschuwingscode (code 1) uitgegeven. De stankcode geldt voor het hele Rijnmondgebied. Code 1 is een voorwaarschuwing aan de industrie. Bedrijven moeten de actuele verlading van stinkende producten aan de meldkamer van de DCMR opgeven. Verder moeten zij alert zijn bij stankverwekkende werkzaamheden. Op 15 september is code 1 om 12.00 uur ingetrokken omdat de weersomstandigheden door de aanwakkerende wind sterk verbeteren. Het is de derde keer dit jaar dat de DCMR code 1 heeft ingesteld.

Overige klachten

Alle andere stankklachten die in oktober binnenkwamen, zijn in dit bericht niet beschreven maar wel behandeld. Deze klachten zijn weliswaar groot in aantal, maar op te delen in kleinere aantallen per bedrijf. Of ze zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied, omdat bij de klachten geen bedrijf is gevonden dat de overlast heeft veroorzaakt.

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld.

Een milieuklacht kunt u 24 uur per dag indienen op telefoonnummer (010) 47 33 333 of via website www.dcmr.nl/milieuklacht.