3 VO - Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

Persbericht

Snelheidsalarm "SpeedAlert" beteugelt snelheid en redt levens

Huizen,

Het overschrijden van snelheidslimieten kan fatale gevolgen hebben in het verkeer. Dagelijks vallen er nog steeds doden en gewonden als gevolg van de overschrijding van de maximum snelheid. Het snelheidsalarm SpeedAlert, een intelligent instrument geïntegreerd in het navigatiesysteem, waarschuwt automobilisten als ze harder rijden dan is toegestaan. Veilig Verkeer Nederland heeft in samenwerking met SenterNovem onderzoek gedaan naar de werking van het snelheidsalarm SpeedAlert. Uit dit onderzoek blijkt dat SpeedAlert snelheidsoverschrijdingen beteugelt, verkeersveiligheid verbetert en dus levens kunnen worden gered. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag tijdens de manifestatie "Snelheid aan Banden" in het Communicatiemuseum in Den Haag bekend gemaakt aan 2e Kamerleden en belanghebbende organisaties.

SpeedAlert is de afgelopen maanden uitvoerig getest door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. Dit zijn de belangrijke conclusies:


1. Het waarschuwingssysteem voor te hoge snelheden blijkt goed te werken. De
testpersonen reageerden in overgrote mate op de afgegeven signalen. Na het wegwerken van kinderziektes is SpeedAlert klaar voor invoering.
2. Helpt bij het corrigeren van de snelheid: in 80 % van de keren dat de toegestane snelheid wordt overschreden wordt de rijsnelheid gecorrigeerd.

3. In gebieden met lage maximum snelheden wordt de limiet veel vaker overschreden
dan in gebieden met hoge maximum snelheden. In 30 km gebieden is dat zestig
keer zoveel als op 120 km wegen, op 50 km wegen veertig keer zoveel.
4. Vrouwen corrigeren hun snelheid vaker dan mannen, onafhankelijk van de gereden snelheid.

5. De digitale maximumsnelhedenkaart in navigatiesystemen vertoont nog veel onnauwkeurigheden.

Op basis van de resultaten van dit onderzoek is Veilig Verkeer Nederland van mening dat de overheid op zeer korte termijn de digitale maximumsnelhedenkaart op korte termijn fundamenteel dient te verbeteren. Daarnaast moet met marktpartijen worden uitgezocht hoe het systeem is te implementeren in de verschillende navigatiesystemen. Om zowel vraag- als aanbodkant te stimuleren, kan worden gestart met het gebruik van de SpeedAlert op vrijwillige basis door consortia van leasemaatschappijen, grote wagenparkbeheerders en verzekeraars.

Veilig Verkeer Nederland vindt de uitkomsten bijzonder positief voor de verkeersveiligheid en pleit dan ook voor een vrijwillige invoering op korte termijn van SpeedAlert en voor de langere termijn een verplichte invoering van een Intelligent Snelheids Aanpassing (ISA).

Een film over hoe de SpeedAlert werkt in de praktijk kunt u bekijken op www.veiligverkeernederland.tv