Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Samenwerking centraal op Europese conferentie verkeersveiligheid

Nieuwsbericht | 06-11-2006

Internationale samenwerking loont, zo concludeerde minister Karla Peijs op haar laatste Europese congres over verkeersveiligheid in Verona. Het Europese doel om verkeersongevallen te halveren bijvoorbeeld, is in een paar landen al bijna gehaald.

Op de landen waar het goed gaat, rust volgens Peijs de verantwoordelijkheid de anderen te helpen door het uitwisselen van informatie en ervaringen. In Nederland is succesvol de verantwoordelijkheid bij iedereen neergelegd; gemeenten, politie, ouders, scholen en natuurlijk weggebruikers. Tegelijkertijd werken we samen met stakeholders zoals de ANWB, VVN en de sector. Daarmee is de verkeersveiligheidsproblematiek meer dan een tasje met regels en geld van het ministerie.

Peijs gaf aan dat nieuwe technologie het mogelijk moet maken om het aantal doden en slachtoffers in het verkeer terug te brengen. Bijvoorbeeld apparatuur waarmee je veilig afstand houdt tot je voorganger en waarmee je beter de belijning blijft. De industrie zal meer van dit soort systemen moeten ontwikkelen met aanmoediging op EU niveau. Goede regelgeving voor deze toepassingen is tenslotte in ons aller belang.

Een van de Nederlandse successen door intensieve samenwerking heeft de `the Child Safety Award' gewonnen. Het gaat om een initiatief van de provincie Noord Brabant rond verkeerseducatie voor verkeersdeelnemers van 4 tot 16 jaar. Centraal daarbij staat het leren en oefenen in de praktijk. Eigen verantwoordelijkheid en het krijgen van inzicht op de risico's in het verkeer staan voorop. Bovendien wordt in samenwerking met de politie gewerkt aan een veilige schoolomgeving. Tot slot is de betrokkenheid van de ouders heel belangrijk.