Gemeente Dordrecht


---

Nominaties Vrijwilligersprijs 2006 bekend

Theo Venhovens

De selectiecommissie van de Vrijwilligersprijs heeft drie organisaties voor de vrijwilligersprijs 2006 genomineerd: Stichting leergeld Dordrecht, Stichting Verpleeghuis het Parkhuis en Stichting Museum 1940-1945.
Deze organisaties zijn uit de 41 inzendingen gekozen en worden voorgedragen aan de jury voor de Vrijwilligersprijs 2006 van ⬠2.500,--, dat de gemeente Dordrecht beschikbaar stelt. Wethouder Aaike Kamsteeg maakt op donderdag 7 december 2006 tijdens het Vrijwilligersfeest in Schouwburg Kunstmin bekend wie de winnaar is.

De genomineerden:

* Stichting Leergeld Dordrecht

Hoewel we in Nederland een hoog welvaartsniveau hebben bereikt, is er nog steeds sprake van stille armoede, waar vooral de jeugdigen dupe van worden en buitengesloten dreigen te raken. De selectiecommissie is onder de indruk van de inzet van de Stichting Leergeld Dordrecht voor minder bedeelden in onze steeds harder wordende samenleving. Dankzij de steun krijgt iedere jongere een kans om mee te doen aan diverse maatschappelijke activiteiten, zoals onderwijs en sport. Volgens de selectiecommissie voorziet dit initiatief in een zekere behoefte; dit is ook gebleken in een korte periode dat deze organisatie bestaat.


* Stichting Verpleeghuis het Parkhuis.

De selectiecommissie heeft Stichting Verpleeghuis het Parkhuis vooral genomineerd vanwege de uitstekende en voorbeeldige organisatie van het vrijwilligerswerk. In de organisatie worden de vrijwilligers voor diverse projecten ingezet. Hierdoor kunnen de vrijwilligers zelf een keuze maken wat ze willen doen. Er zijn goede faciliteiten voor de vrijwilligers. Bovendien spreekt het waardevolle werk van de vrijwilligers bij het Parkhuis de leden van de selectiecommissie zeer aan.


* Stichting Museum 1940-1945.

De maatschappelijke betekenis van Museum 1945-1945 is voor de selectiecommissie de belangrijkste motivatie om deze organisatie te nomineren. De selectiecommissie constateert de tendens dat de aandacht voor de verschrikkingen tussen 1940 en 1945 vermindert en verwatert. Dankzij Museum 1940-1945 kan de jongere generatie zien wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. In deze tijd waarin de maatschappij verhardt en groepen mensen buiten gezet worden, geeft dit initiatief een goed beeld van waar het allemaal naar toe kan leiden.

Selectiecommissie
De selectiecommissie bestond uit drie afgevaardigden vanuit de raadscommissie Onderwijs & Welzijn en drie vertegenwoordigers vanuit het vrijwilligerswerk. Zij beoordeelden de inzendingen aan de hand van de voorwaarden die zijn gesteld. De commissie geeft per nominatie een gemotiveerde voordracht aan de jury. Van de drie genomineerde organisaties wordt een videoproductie gemaakt die voorafgaande aan de uitreiking wordt vertoond. De jury kiest onder voorzitterschap van wethouder A.T. Kamsteeg de winnaar van de vrijwilligersprijs 2006.

(Publieks)prijs
De gemeente Dordrecht stelt de prijs, een bedrag van ⬠2.500,-- beschikbaar. Daarnaast is dit jaar de Da Vinci Publieksprijs beschikbaar van ⬠400,--. Alle aangemelde organisaties dingen automatisch mee naar deze publieksprijs. Een publieksjury nomineert uit de aanmeldingen vijf organisaties die in aanmerking komen voor de publieksprijs. Tijdens de viering van de Internationale Vrijwilligersdag kunnen bezoekers via een stembriefje hun stem uitbrengen op de organisatie die volgens hen de publieksprijs verdient.

Vrijwilligersfeest
De winnaars van zowel de Vrijwilligersprijs 2006 als de Publieksprijzen worden bekend gemaakt tijdens het vrijwilligersfeest op donderdag 7 december in Schouwburg Kunstmin. Het feest begint om 20.00 uur. Alle vrijwilligers van Dordrecht zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom. De toegang is gratis.

Redactie
Theo Venhovens
Communicatie

telefoon 078 6398929

Informatie
Selamün Yavuz
Maatschappelijke Ontwikkeling
telefoon 078 6396341