Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

2-11-2006

Minder veehouderijbedrijven vallen onder de regels die natuurgebieden beschermen tegen de uitstoot van ammoniak. Ook vallen minder natuurgebieden onder de nieuwe regels. Dit is het gevolg van een wijzing van de Wet ammoniak en veehouderij die de Tweede Kamer woensdag heeft goedgekeurd. De wetswijziging wordt van kracht na goedkeuring door de Eerste Kamer.

De wetswijziging verkleint het areaal natuur waarvoor de Wet ammoniak en veehouderij geldt met ongeveer tien procent. De nieuwe regels gaan alleen gelden nabij zeer kwetsbare natuurgebieden. Provincies moeten deze gebieden aanwijzen. Zij zijn al verantwoordelijk voor het natuurbeleid. Door de wetswijziging vallen veel minder bedrijven (zo'n veertig procent) onder de nieuwe wet. Met dit wetsvoorstel geeft het kabinet uitvoering aan afspraken in het Hoofdlijnenakkoord. De Wet ammoniak en veehouderij regelt de milieuvergunning voor veehouderijen die op of binnen 250 meter van een zeer kwetsbaar natuurgebied liggen. Dit moet voorkomen dat teveel ammoniak in deze gebieden terecht komt.

IPPC-richtlijn
Het wetsvoorstel regelt ook dat de Europese richtlijn voor geïntegreerde bestrijding en preventie van verontreiniging (IPPC-richtlijn) beter wordt uitgevoerd. Deze richtlijn geldt voor grote intensieve veehouderijbedrijven. Het voorstel betekent dat overheden minder vaak een milieuvergunning hoeven te weigeren en dat bedrijven eerder met technische oplossingen hun uitstoot van ammoniak verminderen. Verder kunnen veehouderijen het principe van 'interne saldering' gebruiken. Dat betekent dat niet elke afzonderlijke stal van een veehouderij aan de nationale of Europese uitstooteisen voor ammoniak moeten voldoen. Wel moeten alle stallen tezamen 'per saldo' aan die eisen voldoen.

Ammoniak
Een teveel aan ammoniak is slecht voor het milieu: het kan de bodem zuur maken (verzuring), wat vooral voor bos- en natuurgebieden schadelijk is. Meer dan helft van de verzuring in Nederland komt door de uitstoot van ammoniak. Ook kan ammoniak een overdaad aan voedingsstoffen veroorzaken, waardoor bijvoorbeeld de algengroei in het water explosief toeneemt (vermesting). De landbouw veroorzaakt negentig procent van het teveel aan ammoniak in het milieu. De ammoniak ontsnapt uit stallen of uit mest dat op het land wordt gebracht.