PvdA Rotterdam


Ma 6 Nov 2006 - Redactie
Chantal Gillard roept Balkenende op

Rotterdams kandidaat-Tweede Kamerlid Chantal Gillard roept minister-president Balkenende op: "Onderteken een sterke buitenland paragraaf!"

Chantal Gillard riep minister-president Balkenende afgelopen weekend op de jonge gezinnen beurs op, een sterke Buitenland paragraaf te ondersteunen in het komende regeerakkoord. In deze buitenland paragraaf wordt nadrukkelijk aandacht gevraagd voor seksuele gezondheid en reproductieve rechten en keuzevrijheid. Zoals betere prenatale zorg om moeder- en kindersterfte terug te dringen en toegang tot anticonceptie om hiv/aids maar ook ongeplande zwangerschappen te voorkomen.

Chantal Gill'ard deed deze oproep als ambassadeur voor de MYBODY campagne*. Chantal Gillard, als de nummer 20 van de kandidatenlijst voor de Partij van de Arbeid vrijwel verzekerd van een kamerzetel, zei: "ik spreek niet tot u als kandidaat kamerlid, maar als ambassadeur voor de MYBODY campagne. Er zijn zaken die de partijpolitiek overstijgen en waarop we samen moeten werken. Het onderwerp ontwikkelingssamenwerking is tot nu toe onvoldoende in debatten aan de orde gekomen en daar is het thema te belangrijk voor."

De Buitenlandparagraaf voor het regeerakkoord is geschreven door Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, verenigd in branchevereniging Partos, en zal worden aangeboden bij de komende kabinetsformatie. De handtekening van minister president Balkenende zou een sterk signaal zijn aan het nieuw te vormen kabinet. Hij zou daarmee aangeven dat het behalen van de millenniumdoelstellingen prioriteit blijft net als het handhaven van de internationale rechtsorde en naleven van mensenrechten. In de paragraaf staat verder dat de minister van ontwikkelingssamenwerking een breder mandaat moet krijgen om de millenniumdoelstellingen ook echt te halen. De minister president kreeg de buitenlandparagraaf mee naar huis om rustig door te lezen en getekend te sturen naar de World Population Foundation, de organisatie die de MYBODY campagne voert.
Politici die de buitenlandparagraaf al hebben ondertekend zijn onder andere Bert Koenders en Chantal Gillard (beiden PvdA).


* MYBODY is het label waaronder World Population Foundation (WPF) campagne voert in Nederland. MYBODY steunt projecten van lokale organisaties in ontwikkelingslanden om nieuwe generaties, vrouwen en mannen, in staat te stellen om zelf te beslissen over hun seksuele leven en het krijgen van kinderen. Zo kunnen zij zich beter beschermen tegen ziekten zoals hiv/aids, tegen ongewenste zwangerschap en seksueel geweld en krijgen zij de kans om de cirkel van armoede te doorbreken. www.MYBODY.nl