Gemeente Den Haag

november 2006
Den Haag pakt geweldplegers aan (6 november)

De gemeente Den Haag is in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Politie Haaglanden en de reclassering gestart met de proef "persoonsgerichte aanpak stelselmatige geweldplegers." De aanpak richt zich op personen die zich regelmatig schuldig maken aan fysiek geweld en dreiging met geweld. Kern van de aanpak is toezicht op en begeleiding van geweldplegers, bijvoorbeeld via psychiatrische begeleiding en agressietraining. Doel is ervoor te zorgen dat de geweldplegers niet meer in herhaling vallen waardoor een afname van het aantal geweldsdelicten binnen deze groep in Den Haag moet worden bereikt. De proef loopt 1 jaar en wordt vervolgens geëvalueerd.

In Den Haag zorgt een kleine deel van de geweldplegers voor een groot deel van de geweldsdelicten. Uit deze groep zijn ongeveer dertig personen geselecteerd voor de proef. De Haagse aanpak van stelselmatige geweldplegers is persoonsgericht en gaat uit van het totale criminele verleden van de geweldpleger. Binnen deze persoonsgerichte aanpak werken de volgende organisaties nauw samen: Gemeente Den Haag, Politie Haaglanden, het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland, Leger des Heils, SVG Verslavingszorg en Penitentiaire Inrichting Scheveningen en Zoetermeer.

Een veilig Den Haag
De aanpak van geweldplegers is één van de vijf prioriteiten uit het veiligheidsplan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars (2)'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2010 moeten de criminaliteit en overlast met twintig tot vijfentwintig procent zijn gedaald en moet de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor meer informatie kijk op www.denhaag.nl/veilig.