Heijmans N.V.

6 november 2006
HEIJMANS/INTEGRA PARTNERS GENOMINEERD VOOR PPS KROMHOUT KAZERNE

Heijmans maakt kans om het nieuwe onderkomen van het Commando Landstrijdkrachten in de Kromhout Kazerne Utrecht te gaan bouwen én onderhouden. Het consortium "Integra Partners Kromhout", waarin Heijmans met vijf andere bedrijven samenwerkt, is door naar de tweede ronde in de Europese aanbesteding van dit PPS-project. Daarbij gaat het niet alleen om ontwerp en bouw, maar ook om financiering, onderhoud en facilitaire diensten gedurende 25 jaar na de bouw. In totaal is er 250 miljoen mee gemoeid.

Defensie ziet in het project een pilot om ervaring op te doen met zowel de concurrentiegerichte dialoog (een nieuwe manier van aanbesteden) als met Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO)-overeenkomsten. De verwachting is dat de levensduurkosten van de te bouwen voorziening voor 2.000 defensiemedewerkers lager liggen als onderhoud en facilitaire diensten door één en dezelfde partij worden ontworpen, gefinancierd, uitgevoerd, en geëxploiteerd.

In totaal hadden zich acht consortia aangemeld voor dit complexe project, waarvan er drie zijn afgevallen. Defensie gaat met gesprekken aan met de overblijvende vijf partijen. Daarna volgen nog twee selectierondes. In het Integra-consortium werkt Heijmans samen met NIBC Infrastructure, Burgers Ergon, Johnson Controls IFM, Quadrat en Broekbakema.