Nederlandse Aardolie Maatschappij


Werkzaamheden op NAM-locatie Moddergat

06/11/2006

Op haar locatie bij Moddergat is de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor gaswinning. De eerste week van november wordt materieel dat nodig is voor de werkzaamheden naar de locatie gebracht en opgebouwd. Hiervoor vindt dagelijks een tiental transporten plaats. Hierna zal gedurende ongeveer zeven weken een tijdelijke boorinstallatie 24 uur per dag aan de slag gaan. Concreet betekent dit dat de bestaande twee putten, die in de jaren '90 zijn geboord, klaar worden gemaakt voor de productie.

Op de locatie zijn diverse voorzorgsmaatregelen genomen om de gevolgen voor omwonenden en het milieu zoveel mogelijk te beperken. Met geluidsmetingen en speciale, 10 meter hoge geluidsschermen wordt ervoor gezorgd dat de werkzaamheden zo min mogelijk overlast geven en dat er binnen de wettelijke geluidsnormen wordt gewerkt. Het licht voor de nachtelijke activiteiten is waar mogelijk geminimaliseerd.

Buiten de locatie wordt er gewerkt aan een pijpleiding tussen Moddergat en Anjum. Via deze leiding zal de NAM vanaf eind januari 2007 gas transporteren naar de bestaande gasbehandelingsinstallatie bij Anjum.

De werkzaamheden bij Moddergat zijn nodig als voorbereiding voor gaswinning onder de Waddenzee. Recent kreeg de NAM van de Raad van State voorlopig groen licht om vanaf de locaties Moddergat, Vierhuizen en Lauwersoog gas te winnen. Moddergat is de eerste van deze drie locaties waar gas zal worden gewonnen. Eind 2007 wordt de uitspraak in de nog lopende bodemprocedure verwacht. Tot die tijd maakt de NAM voor eigen risico gebruik van de bestaande vergunningen.

Wie vragen heeft over de activiteiten op de locatie kan contact opnemen met de heer J. Spijkerman, van de afdeling Grondzaken en Vergunningen van de NAM, via telefoonnummer 0592-369111. Voor dringende gevallen is dit nummer ook buiten kantooruren bereikbaar.