EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

6 november 2006

EVO ONTRAADT ONDERNEMERS NIEUWE TOESLAGEN SCHEEPVAARTKARTEL TE BETALEN

De Far Eastern Freight Conference (FEFC), het scheepvaartkartel tussen Europa en het Verre Oosten, komt met een nieuwe toeslag, een zogeheten 'high cube'-toeslag van 250 dollar per container vanaf 1 januari 2007. Omdat veel lading vanuit het Verre Oosten in hoge containers ('high cubes') wordt vervoerd, worden duizenden importeurs hiermee geconfronteerd. Het is volstrekt onduidelijk welke kostenverhoging deze toeslag rechtvaardigt en EVO ontraadt ondernemers dan ook om deze nieuwe toeslag in de onderhandelingen met de carriers te betrekken.

Enkele weken geleden heeft de Europese Unie aangekondigd een einde te maken aan de vrijstelling die het rederijen mogelijk maakt om in kartels informatie over bijvoorbeeld prijzen uit te wisselen. Het is duidelijk dat de leden van de FEFC het maximale uit de kartelstructuur willen halen zolang het nog kan. Op geen betere manier had het kartel kunnen illustreren hoe banaal en achterhaald haar systematiek is. Dit is precies de reden waarom EVO er al eerder bij rederijen op heeft aangedrongen niet te wachten tot 1 november 2008, maar reeds nu de conference vaarwel te zeggen.

Hoewel alle tarieven en toeslagen vrij onderhandelbaar zijn tussen verladers en rederijen, bevestigt de publicatie van de toeslag dat deze conference door wil gaan met het hanteren van het kartelmechanisme totdat op 1 november 2008 het doek definitief valt.

De aankondiging van een 'high cube surcharge' zonder enige toelichting vooraf komt de geloofwaardigheid van de rederijen zeker niet ten goede en belemmert de start van een vruchtbare dialoog over het verbeteren van de dienstverlening. EVO betreurt dit, omdat het veel beter zou zijn wanneer rederijen met verladers de dialoog zoeken over zaken die er werkelijk toe doen. De kwaliteit van de dienstverlening, documentatie, douanezaken, antiterreurmaatregelen en een overgang naar een situatie waarin het kartel niet meer bestaat, zouden de werkelijke onderwerpen van gesprek moeten zijn.