Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 18-10-2006

Debat Vaart in de Vaartse Rijn; Een vergeten historische waterlijn herontdekt!

DEBAT 7 november, aanvang 20.00 uur.

Erfgoedhuis Utrecht en Architectuurcentrum Aorta vinden het belangrijk dat de cultuurhistorische betekenis van de Vaartse Rijn als industrieel waterlint niet verloren gaat. Om deze reden hebben zij samen een tweetal ontwerpworkshops georganiseerd. In deze ontwerp workshops hebben multidisciplinaire teams de mogelijkheden voor revitalisering geëxploreerd. Bijzonder is dat vanuit het perspectief van het water naar de ontwikkeling op de oever is gekeken. Bijzonder is ook dat naar het hele lint wordt gekeken en niet van gemeentegrens tot gemeentegrens. Op dinsdag 7 november worden de resultaten hiervan gepresenteerd waarna tijdens het debat verder gediscussieerd wordt over de plannen.

De hele Vaartse Rijn, vanaf het Ledig Erf in Utrecht tot aan de Lek in Vreeswijk, is onderwerp van onderzoek. Ooit was het een drukke waterweg die gebruikt werd voor de handel met het Duitse achterland. Tegenwoordig vervullen de oevers van de Vaartse Rijn verschillende functies waardoor het gebied versnipperd is geraakt. In de workshops bestuderen de teams mogelijkheden voor revitalisering, bijvoorbeeld door toepassing van alternatieve vormen van transport en het uitzetten van recreatieve routes. Belangrijk is hierbij ook dat het historische erfgoed een plek krijgt. Tevens bekijken de teams of ze een ontwikkelingsstrategie voor de hele Vaartse Rijn kunnen formuleren. Spannend zal worden of de bestuurlijke partijen zich in de urgentie van een plan voor de gehele Vaartse Rijn kunnen vinden. Deze Vaartse Rijn overschrijdt immers de grenzen van de Gemeente Utrecht en de Gemeente Nieuwegein en valt binnen de ruimtelijke hoofdstructuur van de Provincie Utrecht. Op dit moment ligt er geen plan op tafel voor dit kleinschalige en gevarieerde gebied.

De avond begint met een presentatie van de voorstellen van de beide teams. De teamleiders, landschapsarchitect Marcel Eekhout en architect Jaco de Visser zullen hierbij de uitkomsten van de ontwerpworkshops presenteren. Vervolgens worden de panelleden Daan Bakker,architect, Prof dr. Marieke Kuipers, bijzonder hoogleraar cultureel erfgoed, Prof. dr. Oetzge Atzema en Dr. Tim Schwanen, ook hier functie en vakgebied, uitgenodigd hierop te reageren. het debat vindt plaats onder leiding van ir.P.Roncken, universitair docent Wageningen Universiteiten landschapsarchitect. Nadrukkelijk wordt de zaal ook uitgedaagd haar mening over de plannen te geven.

Tijd: aanvang debat om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur Plaats: Museumwerf Vreeswijk, Wierselaan 113, Nieuwegein Parkeren op 150 a 200 meter voorbij de werf richting dorp. Toegang: gratis

Reserveren: van tevoren via tours@aorta.nu of 030 2321686.

Het project is mede mogelijk gemaakt door:
het Stimuleringsfonds voor Architectuur, regeling Belvedere, Provincie Utrecht, Gemeente Nieuwegein en de gemeente Utrecht

Noot voor de redactie -