TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 03-11-2006

Televisie
opgelicht
Uitzending dinsdag 7 november
Nederland 1- 21.07 uur

Nederlandse oplichter in thailand verschuilt zich voor politie

De in Thailand woonachtige oplichter Pascal Gelen durft dat land niet te verlaten uit angst te worden opgepakt door de Nederlandse politie. Gelen blijkt namelijk veel meer op zijn kerfstok te hebben dan oplichting, zo blijkt uit onderzoek door OPGELICHT.

Eind september besteedde OPGELICHT aandacht aan de praktijken van Gelen die bekende ongeveer duizend mensen te hebben opgelicht. Vanuit Thailand bood hij ondermeer televisies en andere ipods via internet aan tegen zeer lage prijzen. Mensen die op de advertenties ingingen moesten de helft van het aankoopbedrag via Western Union naar Thailand overmaken. Het ging hierbij soms om duizenden euro's. Maar Gelen leverde nooit iets. Hij vertelde in de uitzending mensen voor s20 tot 30 duizend euro te hebben benadeeld, maar dat bedrag ligt waarschijnlijk vele malen hoger.

Na de uitzending komt OPGELICHT in contact met Ankje de Haan, een voormalige vriendin van Gelen. Zij leerde Gelen kennen als een charmante en vooral romantische man op wie ze hopeloos verliefd werd. Ankje heeft al een dochtertje uit een vorige relatie en is blij als Gelen bij hen intrekt. Uit de relatie wordt al snel een zoontje geboren.

Langzamerhand ontpopt Gelen zich als een man met een gewelddadige kant. Al tijdens haar zwangerschap slaat en schopt hij Ankje en hij schept er zichtbaar genoegen in haar te slaan in bijzijn van de kinderen, zo vertelt ze: "de kinderen moesten op de bank zitten, moest ik daar gaan staan en dan sloeg hij mij. En de kinderen moesten kijken".

Maar de grote schok komt pas als Ankje ontdekt dat Gelen haar 11-jarige dochtertje Geertje niet met rust kan laten. Helaas komt ze daar veel te laat achter, als het meisje al zes maanden zwanger is. Het meisje bevalt als ze 12 jaar is van een zoontje.

OPGELICHT wordt gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg.