Unicef



Ghana: Serena Williams helpt een handje 07 november 2006, Nungua - In Ghana is vorige week in samenwerking met Unicef een grootschalige gezondheidszorgcampagne gehouden. Kinderen werden gevaccineerd tegen ziektes, kregen vitamine A om hun weerstand te versterken en er werden gratis muskietennetten uitgedeeld. De Amerikaanse tennisster Serena Williams hielp op de laatste dag van de campagne een handje mee.

Serena Williams klapt mee met de vrouwen en kinderen die haar in het dorp Nungua-Zongo begroeten. Foto: Unicef Ghana/2006/Hickling Serena Williams klapt mee met de vrouwen en kinderen die haar in het dorp Nungua-Zongo begroeten. Foto: Unicef Ghana/2006/Hickling

In de kleine dorpsgemeenschap Nungua-Zonga in de buurt van de Ghanese hoofdstad Accra stroopte Williams haar mouwen op om de kinderen vitamine A-druppels te geven. "Ik heb er altijd van gedroomd om een dorp als dit te kunnen bezoeken," zei ze. "Jullie hebben die droom waargemaakt en ik ben er trots op hier te zijn."

Nungua-Zongo was een van de 9.500 plekken waar kinderen terecht konden voor hun vaccinaties. In heel Ghana zijn bijna 6 miljoen kinderen gevaccineerd tegen mazelen en polio, hebben 5,4 miljoen kinderen vitamine A gekregen en zijn 2,1 miljoen gratis muskietennetten uitgedeeld aan gezinnen met kinderen jonger dan twee jaar. De met insecticiden geïmpregneerde netten bieden bescherming tegen de malariamug. Bovendien zijn 500.000 kinderen in de drie noordelijke regio's van Ghana ontwormd.

Serena met kinderen uit het dorp Nungua-Zongo. Foto: Unicef Ghana/2006/Hickling Serena met kinderen uit het dorp Nungua-Zongo. Foto: Unicef Ghana/2006/Hickling

Wachten op Serena

"Het is geweldig dat jullie ervoor zorgen dat jullie kinderen gevaccineerd worden," zei Serena Williams tegen de moeders in Nungua-Zongo. Voordat ze de gezondheidswerkers assisteerde bij een demonstratie van hoe je muskietennetten moet gebruiken, ging Williams met de wachtende kinderen praten. Die zaten al de hele morgen geduldig op hun vaccinaties én op de beroemde tennisster te wachten.

De vijf dagen durende campagne was een van Ghana's vele pogingen om de hoge kindersterfte in dit land omlaag te brengen. Vooral in de noordelijke regio's van het land overlijden veel kinderen aan ziektes die makkelijk zijn te voorkomen of te behandelen.