Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Overheveling jeugdinrichtingen naar jeugdzorg vastgesteld

Persbericht, 7-11-2006

Minister Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Ross (VWS) hebben vastgesteld welke justitiële jeugdinrichtingen (jji's) worden overgeheveld naar de gesloten jeugdzorg. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven zij vandaag om welke inrichtingen het gaat.

In de justitiële jeugdinrichtingen worden nu nog twee verschillende categorieën jongeren met een ernstige gedragsstoornis geplaatst. Namelijk jongeren met een strafrechtelijke veroordeling en jongeren met opgroei- of opvoedingsproblemen die om die reden uit huis zijn geplaatst. In het verleden is er door de Tweede Kamer, jongeren en ouders op aangedrongen om de beide groepen jongeren gescheiden te plaatsen. Met de overheveling van capaciteit van de jji's naar de gesloten jeugdzorg wordt een begin gemaakt met de scheiding in de opvang van deze twee groepen. De gesloten jeugdzorg is bestemd voor jeugdigen met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen, die hun ontwikkeling naar volwassenheid ernstig belemmeren. Jeugdigen met een strafrechtelijke veroordeling blijven geplaatst in een justitiële jeugdinrichting.

Hirsch Ballin en Ross geven in hun brief aan dat OGH (Zetten), het Keerpunt (Cadier en Keer), Harreveld (Almelo), het Poortje (Groningen), Rentray (Eefde), De Heuvelrug (Lindenhorst), Den Engh (Ossendrecht) en Den Engh (Den Dolder) geheel of gedeeltelijk worden overgeheveld. De jeugdzorg krijgt hierdoor op 1 januari 2008 de beschikking over ruim 400 gesloten plaatsen. Per 1 januari 2009 komen daar nog 365 plaatsen bij. Volgend jaar wordt bekeken of per 1 januari 2010 nog meer inrichtingen worden overgeheveld.

In de overgangsperiode is de opvang van jongeren met ernstige gedragsproblemen een gedeelde verantwoordelijkheid voor de ministeries van Justitie en VWS. Bij de plaatsing zullen de meest kwetsbare jeugdigen als eerste worden geplaatst in de gesloten jeugdzorg. Het gaat om kinderen jonger dan 12 jaar en jeugdigen waarvan deskundigen en indicatiestellers vinden dat het voorkómen van samenplaatsing met strafrechtelijke jeugdigen het meest urgent is.