Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 7 november 2006 - NRG geeft toelichting actuele situatie nieuwbouw en bouwplannen

NRG geeft toelichting actuele situatie nieuwbouw en bouwplannen

Petten Nuclear Research and consultancy Group (NRG) uit Petten geeft op dinsdag 7 november tijdens het inloophalfuurtje in het gemeentehuis van de gemeente Zijpe, voorafgaande aan de raadsvergadering, een voordracht over haar activiteiten met betrekking tot de nieuwbouw van een laboratorium en de beoogde nieuwe onderzoeksreactor Pallas. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Op dit moment bouwt NRG een nieuw laboratorium. De bouwactiviteiten zijn onlangs gestart. De bouw betreft een noodzakelijke uitbreiding van de faciliteiten om tegemoet te komen aan de wens van overheid en NRG om het radiologisch experimenteel werk in de oostvallei van het Petten Research Park te concentreren. Nieuwbouw resulteert niet alleen in het werken in een aangenaam klimaat, maar leidt ook tot een efficiënter gebouwenbeheer. Aanpassing van bestaande laboratoria en zou bovendien veel duurder zijn.

NRG zet het nieuwe lab in voor onder andere scheikundig onderzoek en materiaalonderzoek. Hierbij valt te denken aan grafietonderzoek voor British Energy en brandstofonderzoek voor reactorbouwer Areva uit Frankrijk. Verder is NRG betrokken bij de bouwbegeleiding van de experimentele kernfusiecentrale Iter in Frankrijk en draagt onderzoek van NRG bij aan de ontwikkeling van inherent veilige kerncentrales van de vierde generatie.

Naast de bouw van het nieuwe laboratorium denkt NRG als goed ondernemer ook aan de bouw van Pallas als de vervanger van de hoge flux reactor (HFR). Iedereen in de omgeving kent de hoge flux reactor (HFR), waarin NRG onderzoek en experimenten uitvoert, en radionucliden produceert. Dit zijn radioactieve stoffen die patiënten krijgen toegediend voor diagnose, therapie en pijnbestrijding. De technische levensduur van de HFR loopt echter tot 2015. Om de bestaande veilige nucleaire infrastructuur voort te zetten en levering van onder andere radionucliden te blijven garanderen, is NRG het Pallas-initiatief gestart samen met het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, Mallinckrodt Medical en de Technische Universiteit Delft. Alle belanghebbenden zijn betrokken bij de besluitvorming over Pallas, inclusief bewoners, gemeenten en provincie.

Het inloophalfuurtje voorafgaande aan de raadsvergadering start om 19.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Ir. Bob van der Schaaf, productgroepmanager bij NRG en projectleider van Pallas verzorgt de voordracht.

Einde persbericht