Ingezonden persbericht


www.mooiuitdebrand.nl info@mooiuitdebrand.nl

PERSBERICHT

Rookmelder kan mooier en makkelijker
Designopleidingen aan de slag met brandpreventie

Den Haag, 7 november 2006 - Vanaf vandaag kunnen studenten zich inschrijven voor de ontwerpwedstrijd 'Mooi uit de brand'. Dit initiatief van het Verbond van Verzekeraars moet ertoe leiden dat brandpreventie een prominente plek krijgt in de Nederlandse huishoudens. Studenten wordt gevraagd daarvoor een functioneel en aantrekkelijk idee te ontwikkelen. Er is een speciale website, www.mooiuitdebrand.nl, met uitgebreide informatie. In de prijzenpot zit een bedrag van 12.000 euro.

Jaarlijks komen ruim 70 mensen om door een woningbrand. Hoewel er talrijke initiatieven zijn om brandveiligheid onder de aandacht te brengen van de consument, hebben deze niet altijd het gewenste effect, namelijk de aanschaf en het installeren van brandpreventiemiddelen. Volgens Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars wil het Verbond met deze ontwerpwedstrijd de brandveiligheid bij mensen thuis verbeteren. "We willen het makkelijker en aantrekkelijker maken om in huis iets aan brandpreventie te doen." Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander nog steeds onvoldoende maatregelen neemt. "Brand is geen hot issue, mensen zijn er niet dagelijks mee bezig, vergeten het of vinden de bestaande middelen niet passen in het interieur", aldus De Boer. "Door deze wedstrijd wordt het leuk om je met brandveiligheid bezig te houden. Daarnaast stimuleren wij jong ontwerptalent."

Van ontwerp tot product
De wedstrijd 'Mooi uit de Brand' is een bijzondere uitdaging voor studenten Industrieel (product) ontwerpen of aanverwante studies. Zij kunnen zich laten inspireren door bestaande brandpreventiemiddelen (rookmelder, brandblusser, blusdeken) of een geheel nieuw, eigen concept ontwikkelen. Het nieuwe ontwerp moet geschikt zijn voor massaproductie.

De 15 designopleidingen in Nederland worden vandaag middels posters en flyers geïnformeerd. Belangstellenden kunnen zich tot het eind van het jaar via de website inschrijven en hun ontwerp insturen tot half februari. Daarna kiest de jury onder voorzitterschap van Ed Annink (designer, mede-oprichter Ontwerpwerk) de tien beste ideeën. Deze genomineerden zullen van hun ontwerp een mock-up (proefmodel) maken. De vakjury kiest in april de winnaar. Het Nederlands publiek heeft ook een stem in het geheel en mag via de website stemmen op het beste ontwerp. In mei 2007 vindt de prijsuitreiking plaats tijdens een feestelijke Grand Finale. De winnaar van 'Mooi uit de brand' krijgt het 'Klavertje vuur' en het Verbond van Verzekeraars heeft een bedrag van 12.000 euro aan prijzengeld te verdelen.


- Einde bericht -

Voor nadere informatie:
Winkelman en Van Hessen; Anne van Raaijen of Liesbeth Burger, tel: 070 - 416 16 16. www.mooiuitdebrand.nl, email: info@mooiuitdebrand.nl