Gemeente Gouda


persbercht: maatwerk in nieuw re-integratiebeleid (13/11/2006)

Op dinsdag 7 november heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met een nieuw re-integratiebeleid voor de gemeente Gouda. Het nieuwe beleid biedt maatwerk om mensen aan een baan te helpen. Ook is er een groot aanbod van activiteiten voor mensen die relatief ver van de arbeidsmarkt af staan. Jongeren tot 25 jaar en cliënten die al langere tijd zonder baan zitten, krijgen extra ondersteuning om te voorkomen dat zij buiten de boot vallen. Het nieuwe re-integratiebeleid gaat op 1 april 2007 in.

Het nieuwe re-integratiebeleid van de gemeente Gouda heeft een aantal nieuwe mogelijkheden om de cliënt op weg te helpen naar een baan. Met een personal coach traject krijgt de cliënt een coach die hem of haar naar behoefte intensief begeleidt op terreinen zoals arbeid en scholing, maar ook vrijetijdsbesteding, sociale omgang, financiën en wonen. Met bewegingstrajecten wordt met fitness en voorlichting over gezonde voeding gewerkt aan conditie en leefstijl voor een kansrijke terugkeer op de arbeidsmarkt.

De gemeente verwacht van haar inwoners dat zij zelf alles doen wat binnen hun mogelijkheden ligt om betaald werk te krijgen en te behouden. Daar waar nodig worden ze ondersteund met re-integratieinstrumenten en zo nodig met een tijdelijk inkomen. Het nieuwe re-integratiebeleid is gebaseerd op de ervaringen met het viersporenbeleid dat in 2003 werd vastgesteld. In het nieuwe beleid zijn aanbevelingen verwerkt uit een recent
cliënttevredenheidsonderzoek en het rapport van de Rekenkamercommissie over de effectiviteit van het Goudse re-integratiebeleid.

Wethouder Piet van der Sluijs: In Gouda vinden we het belangrijk dat iedereen meedoet. We streven ernaar dat zoveel mogelijk inwoners een baan hebben, op school zitten of maatschappelijk actief zijn. Het nieuwe re-integratiebeleid biedt maatwerk zodat we die ambitie beter kunnen realiseren.