Ingezonden persbericht


Najaarslezing Stamcelonderzoek en therapie, een blik op de toekomst

Woensdag 8 november 2006 spreekt prof. dr. Christine Mummery tijdens de Najaarslezing van het Provinciaal Utrechts Genootschap (PUG) over de toekomst van stamcelonderzoek en therapie.

Een voetballer die het navelstrengbloed van zijn kindjes laat invriezen om knieblessures te behandelen, een journaliste die zich in China met stamcellen laat behandelen tegen dodelijke aandoening en beroerte-patiënten die in Turkije hun eigen beenmerg in de hersens laten spuiten. Zijn dit wanhopige patiënten die alles willen proberen om hun ziekte te remmen of verstandige mensen die het lot in eigen hand nemen met behandelingen die de verzekering niet vergoedt ? Helaas, het zijn mensen die meegezogen worden in de hype, de commerciële belangen rondom stamcellen en de reclame die van alles belooft over mogelijke therapieën nu en in de toekomst.

In de lezing wordt uitgelegd wat stamcellen zijn, waar ze vandaan komen en wat we er vandaag de dag mee kunnen. Er wordt ingegaan op de vraag waarom het gebruik van stamcellen ethisch gevoelig ligt. Waarom president Bush niet wil dat overheidsgeld voor bepaalde vormen van stamcelonderzoek wordt gebruikt en waarom de EU met een nipte meerderheid gestemd heeft vóór zulk onderzoek. Daarnaast legt prof. Mummery uit wat niet kan met stamcellen, en hoe een breed publiek zelf kan leren een onderscheid te maken tussen zin en onzin die te vinden is in de berichtgeving in kranten en op televisie.

Prof. dr. Christine Mummery is verbonden aan het Hubrecht Laboratorium, Interuniversitair Cardiologie Instituut Nederland en het UMC Utrecht.

Na de lezing zal de burgemeester van Utrecht, mr. A.H. Brouwer-Korf, de zesde PUG-prijs uitreiken. Dit jaar gaat de prijs naar de auteur van het naar het oordeel van de jury beste proefschrift dat gedurende de jaren 2002-2005 verdedigd is in de exacte wetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

De lezing en prijsuitreiking vinden plaats op woensdagavond 8 november 2006 in het Academiegebouw aan het Domplein, te Utrecht. Aanvang 20.00 uur.


---

-----------------------