Gemeente Den Helder


01-11-2006 Gespecialiseerd bedrijf blaast bomen nieuw leven in

De kastanjebomen op de parkeerplaatsen aan de G.P. Blankmanstraat krijgen binnenkort meer lucht. Een gespecialiseerd bedrijf injecteert woensdag 8 november rondom de kastanjes een mengsel van lucht, voedingsstoffen en schimmels om een betere (wortel)groei van de kastanjes te bewerkstelligen.

Onder gunstige, natuurlijke omstandigheden hebben bomen voldoende ruimte en voedingsstoffen voor hun (wortel)groei. In de stedelijke omgeving hebben bomen het moeilijker, vooral wanneer ze in de verharding staan. Vooral op parkeerplaatsen is de bodem vaak compact, waardoor er ook minder lucht, water en voedingsstoffen aanwezig kunnen zijn. Daarom helpen we de bomen nu een handje.

Bodemschimmels
Door middel van een lans worden onder hoge druk droge meststoffen in de grond gebracht. De bodemscheuren die door de luchtdruk ontstaan worden opgevuld met organische stof, lavakorrels en schimmels. De wortelschimmels leven samen met de boomwortels. In ruil voor suikers uit de wortels leveren ze een enorme hoeveelheid diensten. Hun kolonies ontzeggen bijvoorbeeld schadelijke schimmels toegang tot de wortels. De wortelschimmel neemt nuttige voedingselementen voor de boom op. Ook de opname van water is zelfs onder de meest droge omstandigheden aanmerkelijk beter als er bodemschimmels aanwezig zijn. Ze komen overal ter wereld in de natuur voor en zijn niet schadelijk voor het milieu.
Door de behandeling komt de verharding rondom de bomen wat losser te liggen. Deze verharding wordt direct na de behandeling licht aangetrild. Na ongeveer twee weken worden de parkeervakken waar de bomen staan compleet herstraat.

Begrip
Enige overlast is niet uit te sluiten. Wij vragen hiervoor uw begrip. Het uiteindelijke resultaat zal een betere groeiplaats zijn voor mooiere bomen in een knap bestrate parkeerplaats.