Gemeente Utrecht

Gezamenlijke persuitnodiging:

Minister de geus en winsemius en wethouder bosch bezoeken adoptiewijk overvecht

Op woensdagavond 8 november brengt het zogeheten Adoptieteam van Overvecht een bezoek aan de wijk om zich, samen met wethouder Bosch op de hoogte te stellen van de eerste resultaten van de 'nieuwe coalities'.

Voor de pers zijn er twee persmomenten:

· om 20.20 uur is er de officiële opening door adoptieminister De Geus van "Apollo een ontmoetingsflat op de Apollodreef

· om 21.00 uur ondertekenen de gezamenlijke partijen in de basisschool Dianadreef 27 op feestelijk wijze het convenant "Kracht voor Overvecht" over de vernieuwing van Overvecht; aansluitend is er gelegenheid voor de pers om vragen te stellen.

TOELICHTING

Het kabinet adopteerde op 14 september jl. dertien aandachtswijken. Elke wijk kreeg een adoptieteam. Het team voor Overvecht bestaat uit Aart-Jan de Geus (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Pieter Winsemius (minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer), Annet Bertram (directeur-generaal ministerie van VROM) en Rinda den Besten (wijkwethouder Overvecht).

Voor Overvecht zijn drie speerpunten benoemd: perspectief voor jeugd door nieuwe (leer)banen, nieuwe ontmoetingsplekken voor bewoners en een zichtbare start van de vernieuwing van de wijk. Corporaties, scholen, welzijnsorganisatie, ondernemers, bewoners en gemeente zijn hiervoor aan de slag in nieuwe coalities. Het adoptieteam stimuleert en ondersteunt de coalities bij het vinden van oplossingen voor problemen, ook waar het gaat om belemmerend beleid of regelgeving.

Eén van de eerste resultaten van de coalities is de officiële opening van ontmoetingsflat "Apollo tijdens het werkbezoek. Woningcorporatie Mitros heeft hier een flat vrijgemaakt als laagdrempelige ruimte voor ontmoeting en activiteiten voor bewoners uit de flat en de buurt. De buurtbeheerder heeft er zijn spreekuur en het is de uitvalsbasis van het Bureau Inburgering voor de start van het project de Buurtflat, onderdeel van het programma 'Doe mee in Overvecht'.

Het convenant "Kracht voor Overvecht' wordt ondertekend door de corporaties Mitros, Portaal en Bo-Ex, de gemeente Utrecht en het Rijk. Marien de Langen (directeur Mitros) geeft hier een toelichting op het convenant. Wethouder Bosch, minister Winsemius en het bewonersplatform Overvecht geven hierna een toelichting op de betekenis van het convenant voor de bewoners en voor de wijk.

Met het convenant spreken partijen zich uit voor een gezamenlijke gebiedsverantwoordelijkheid, waarbij het gaat om toekomstperspectief voor de wijk én voor individuele bewoners. Er komt tempoversnelling in de vernieuwing van twee gebieden. En er wordt inhoud gegeven aan de verantwoordelijkheid die partijen erkennen op sociaal en economisch gebied en op het gebied van het dagelijks beheer door middel van een groot aantal initiatieven. Deze zullen snel zichtbaar worden voor de bewoners.

Adoptieminister De Geus besluit de avond met een terugblik op het bezoek en geeft inzicht in de resultaten die de verschillende coalities in de wijk tot dusver hebben bereikt.

Hierna heeft u de gelegenheid om vragen te stellen.

Noot voor de media:

Aanmelden: Journalisten die aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden bij Marianne van der Horst, wijkmanager Overvecht, 030 286 99 49 of Yves Vermeulen, manager directiestaf Mitros, 030 - 880 39 14.

Wethouder Den Besten is deze avond verhinderd. Namens Utrecht is wethouder Harry Bosch aanwezig.