Dag van de Stralende Beroepen - World Radiography Day

Nvmbr

Dag van de Stralende Beroepen - World Radiography Day

UTRECHT (7 november 2006) - Op 8 november wordt voor de derde keer 'De Dag van de Stralende Beroepen' georganiseerd. De 'Dag van de stralende beroepen' staat dit jaar in teken van 'Beter in Beeld': de beroepen in de radiologie, radiotherapie, nucleaire geneeskunde en klinische fysica zijn op deze dag 'Beter Zichtbaar'.

De dag wordt wereldwijd gevierd. De beroepsbeoefenaren die binnen de gezondheidszorg straling gebruiken, tonen op deze dag hoe deze technieken verantwoord worden gebruikt voor onderzoek en behandeling. Aanleiding is de ontdekking van de naar W.C. Röntgen vernoemde straling op 8 november 1895.

Ruim 8000 professionals in ons land zorgen ervoor dat er bij onderzoek of behandeling met röntgenstraling en radioactieve stoffen zorgvuldig en veilig met straling wordt omgegaan. Met het oog op de vergrijzing zal de vraag naar zowel diagnostiek als therapie met behulp van straling de komende jaren stijgen. De Nederlandse bevolking wordt in toenemende mate geconfronteerd met medische stralingstoepassingen. Veiligheid staat hierbij voorop.

De 'stralende beroepen' verzorgen op 8 november voorlichtingsactiviteiten voor patiënten, scholieren en collega's. Op de 'dag van de stralende beroepen' wordt de kennis over straling en bekendheid met beroepsbeoefenaren bij het publiek bevorderd.

Naast röntgenstraling spelen andere beeldvormende technieken zoals echografie en magnetische resonantie (MRI) een belangrijke rol. In de nucleaire geneeskunde onderzoekt en behandelt men patiënten met radioactieve stoffen. In de radiotherapie worden kankerpatiënten behandeld met straling.

einde persbericht

De Dag van de Stralende Beroepen wordt georganiseerd door: Nederlandse Vereniging Klinisch Fysisch Medewerkers
Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica
Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde
Nederlandse Vereniging voor Radiologie
Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie
Hanzehogeschool, Groningen
Hogeschool INHOLLAND, Haarlem
Fontys Paramedische Hogeschool, Eindhoven

Nadere informatie: NVMBR, Catharijnesingel 73, 351 GM Utrecht T: 030 2318842; E: info@nvmbr.nl