Winteruitrusting auto verplicht in Duitsland

Das rechtsbijstand

DAS waarschuwt voor risico aansprakelijkheid bij ongeval en grotere kans op boetes.

Vanaf mei 2006 moeten auto's in Duitsland in winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Anders dan in bijvoorbeeld in de Alpenlanden, geldt de nieuwe wet voor héél Duitsland en is het gaat het om meer dan alleen winterbanden en sneeuwkettingen.

Niet alleen wintersporters, ook de mensen die de komende winter naar de kerstmarkt in Düsseldorf gaan, moeten rekening houden met de nieuwe wet. Bovendien zijn niet alleen winterbanden en sneeuwkettingen noodzakelijk, ook het schoonmaakmiddel in de ruitensproeier moet antivries bevatten. De ruitenwissers moeten goed werken en de ruiten moeten volledig schoon gekrabd zijn.

Mocht de auto niet voldoende uitgerust zijn, dan bestaat het risico van (mede)aansprakelijkheid bij een ongeval, óók als de schuld bij de andere partij ligt. Omdat de wet ruim geïnterpreteerd kan worden, is de kans daarop groter dan in andere landen. Evenals de kans om beboet te worden. DAS rechtsbijstand heeft van haar verzekerden veel vragen gehad over de nieuwe Duitse wet en mogelijke gevolgen.

In Europa kent alleen Finland een verplichting voor winterbanden tijdens de wintermaanden. Toch kan in andere (wintersport)landen het niet gebruiken van winterbanden wel juridische consequenties hebben. Ook in Duitsland is dat sinds dit jaar dus het geval. Maar de nieuwe wet gaat verder. Ten eerste geldt het voor héél Duitsland en niet alleen voor de hoger gelegen gebieden. Ten tweede gaat het niet alleen over winterbanden, maar wordt in de nieuwe wet een ruimer begrip gehanteerd.

Noot aan de redactie:
DAS rechtsbijstand is één van de grootste juridische dienstverleners van Nederland en toonaangevend op het gebied van rechtsbijstand. Met 850 medewerkers in dienst, waaronder circa 400 juristen, kunnen verzekerde particulieren en bedrijven altijd terugvallen op deskundige specialisten.
DAS is in 1917 opgericht door de organisatoren van het beroemde circuit van Le Mans in Frankrijk. De letters DAS staan dan ook voor La Défense Automobile et Sportive. Inmiddels is DAS in Europa marktleider op het gebied van rechtsbijstand, met vestigingen in vijftien landen. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch en Rijswijk en voorziet daarmee in de behoefte aan toegankelijke en op de klant afgestemde rechtshulp.
DAS behandelde in 2005 circa 82.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet van DAS Nederland in 2005 bedroeg 143,5 miljoen euro en de winst voor belastingen 22,3 miljoen euro.