De Nederlandse Bank


Publicatie DNB Working Paper: The Role of Expectations in Monetary Policy (Working Paper nr. 118)
Nieuwsbericht

Datum leeg 08/11/2006

Wat is de rol van verwachtingen in het monetaire beleid?

Dit is onlangs onderzocht door Maria Demertzis, onderzoekster van de Divisie Economisch beleid en onderzoek. Uit haar onderzoek blijkt dat het effect van monetaire beleidsbesluiten bepaald wordt door de juistheid van de besluiten zelf én de verwachtingen van het publiek. Dat betekent dat een beleidsfout op de lange termijn niet altijd een negatieve invloed hoeft te hebben op de monetaire stabiliteit; het betekent tegelijkertijd dat een juist besluit niet voldoende is om goede resultaten te garanderen. In beide gevallen is wat mensen vinden van deze besluiten en het erop volgende beleid even belangrijk.

De inflatieverwachtingen van het publiek hebben invloed zowel op het feitelijke inflatiepeil als op het rentebesluit zelf. Als bijvoorbeeld een centrale bank aankondigt dat zij de rente zo zal bijstellen dat de inflatie volgend jaar op zeg 2% uitkomt, dan bereikt zij daarmee niet zonder meer dat doel. Als mensen niet geloven dat de centrale bank in staat is dat doel te bereiken, dan gebeurt het eenvoudigweg niet. Doen zij dat wel, dan gebeurt het.

Iedere moderne centrale bank beseft dus dat zij een tweeledige rol heeft: ten eerste, om een zo goed mogelijk rentebesluit te nemen, en ten tweede, om het publiek door een gericht communicatiebeleid te overtuigen van haar bedoelingen. Door mensen ertoe over te halen verwachtingen te koesteren die overeenstemmen met de eigen doelstellingen, helpt de centrale bank zichzelf haar doelstellingen te verwezenlijken.