Politieke partijen: geen oog voor zelfstandige ondernemers

Pzo

Politieke partijen hebben geen oog voor zelfstandige ondernemers Vergelijking voor zzp'ers van 11 verkiezingsprogramma's

Den Haag, 8 november 2006 - Politieke partijen lijken niet echt geïnteresseerd te zijn in zelfstandige ondernemers zonder personeel. Dat is de belangrijkste conclusie uit een vergelijking van de verkiezingsprogramma's van 11 politieke partijen. De programvergelijking is in opdracht van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) uitgevoerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Daarbij zijn de 11 verkiezingsprogramma's op 40 punten beoordeeld die voor zelfstandige ondernemers zeer relevant zijn.

De conclusies uit de programvergelijking van PZO spreken boekdelen: o 21 van de 40 onderwerpen worden in geen enkel programma genoemd; o Van de 19 wel genoemde onderwerpen staan er slechts 7 in meer dan 2 partijprogramma's; o Geen enkele partij zegt iets over meer dan 10 van het totaal van 40 onderwerpen; o Van de 11 partijen zijn er slechts 4 die meer dan 6 onderwerpen noemen (PvdA, VVD, CDA en SP);
o GroenLinks komt daar net achteraan met 5 genoemde items; o Totaal scoren de 11 partijen samen 48 keer. Van die 48 slaan er 18 op collectieve voorzieningen voor zelfstandigen en 12 op starters; de resterende 18 statements gaan over lopende zaken voor actieve ondernemers;
o PvdA en VVD hebben ieder op 10 van de 40 onderwerpen gescoord. Daarbij kijkt de VVD vooral naar starters en zegt de PvdA relatief veel over (nieuw te realiseren) collectieve voorzieningen voor ondernemers.

PZO heeft de lijsttrekkers van de 11 partijen gevraagd nog voor de verkiezingen kleur te bekennen op de 40 onderwerpen die door PZO in de programvergelijking zijn betrokken. PZO heeft alle in de programvergelijking betrokken partijen daartoe een simpele vragenlijst gezonden met het verzoek binnen een week te reageren. De uitkomsten van deze enquête zullen direct daarna worden gepubliceerd.

PZO geeft met de programvergelijking geen stemadvies. De programvergelijking is bedoeld als handvat bij het bepalen van hun keuze in het stemhokje.

De programvergelijking van PZO is te vinden op www.pzo.nl. Zelfstandigen kunnen op de website van PZO ook zelf de vragenlijst invullen en daarmee aangeven wat zij belangrijk vinden in een volgend kabinet.

PZO is de onafhankelijke belangenbehartigingsorganisatie voor zelfstandige ondernemers. PZO richt zich in de collectieve belangenbehartiging op het verbeteren van de positie van zelfstandigen (zzp'ers, freelancers, directeur groot aandeelhouders, etc.) in wet- en regelgeving. PZO is hét kennis- en expertisecentrum als het gaat om de Verklaring Arbeidsrelatie en andere wetten en regels, die direct of indirect de positie van zzp'ers raken. De in 2002 opgerichte organisatie vertegenwoordigt op dit moment direct en indirect vele tienduizenden zelfstandigen in tal van sectoren.

De programvergelijking is te vinden op www.pzo.nl/verkiezingen2006


-----------------------------------------------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)
mr. Roel Masselink, secretaris

070-3490375 of 06-52454979
masselink@pzo.nl