Gemeente Zoetermeer

Uitstallingen plaatsten zonder vergunning

Het college van Burgemeester en Wethouders van Zoetermeer heeft besloten aan de raad voor te stellen om ondernemers in de Dorpstraat geen vergunningen meer te vragen voor uitstallingen. Dit wordt vastgelegd in het nieuwe uitstallingenbeleid. Een vergunning voor een uitstalling op de openbare weg in de Dorpsstraat is dan niet meer nodig wanneer deze volgens de afspraken die in het uitstallingenbeleid zijn opgenomen, wordt geplaatst. Het voorstel leidt tot een vermindering van regelgeving en tot lastenverlichting voor de ondernemers.

Uitstallingen zijn alle goederen die worden uitgestald gericht op de verkoop van die goederen, bloembakken, reclameborden en dergelijke. Met het nieuwe beleid kunnen rolstoelgebruikers, visueel gehandicapten, mensen met rollators of kinderwagens, zonder al te veel problemen op een veilige manier blijven gebruik maken van het winkelgebied. Tegelijkertijd kunnen ondernemers reclame blijven maken zonder dat de uitstraling van de Dorpstraat wordt aangetast.

Het voorstel is om het uitstallingenbeleid voor de Dorpstraat te testen tijdens een pilot van één jaar. Voordat het nieuwe beleid definitief wordt vastgesteld, volgt er eerst nog een inspraaktraject.