Gemeente Breda

Overheidsbeperkingen op huizen in beeld

Breda ontwikkelt een gemeentelijk registratiesysteem waarin beperkingen op onroerende zaken, zoals huizen, te vinden zijn. Dit wordt vervolgens gekoppeld aan een landelijk systeem met daarin ook de gegevens van andere gemeenten en Kadaster. Op deze manier wil het college van burgemeester en wethouders haar dienstverlening verbeteren en zich voorbereiden op de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (Wkpb) die waarschijnlijk op 1 april 2007 van kracht is.

Met een publiekrechtelijke beperking, zoals een bodemsaneringsplicht of een pand dat onder monumentenzorg valt, kan de overheid in sommige gevallen de vrije beschikking over een onroerend goed inperken. Door al deze beperkingen nu samen te voegen in een register, kan straks iedereen in één oogopslag zien of er vanuit de overheid beperkingen of plichten op een pand rusten. Breda wil hiermee haar dienstverlening en de rechtszekerheid van potentiële kopers verbeteren.

De gemeente neemt vanaf volgend jaar officiële documenten waarin de verplichting of beperking vastligt, binnen vier dagen na bekendmaking op in het centrale register. Dit gemeentelijke register wordt gekoppeld aan het register van het Kadaster. Andere overheden zoals rijk en provincie registeren de beperkingen bij het Kadaster. Zo ontstaat op termijn een compleet beeld van alle beperkingen op een perceel.

Breda, 8 november 2006

Te downloaden:

* Puberr-Projectdefinitie.pdf