Time : 12:26:29
Date : 08 November 2006
Sender Name: Kabinet Keulen

Persmededeling Marino Keulen:

Marino Keulen faliekant tegen afkomst als criterium bij toewijzing

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen en Stedenbeleid Marino Keulen is faliekant gekant tegen de invoering van een criterium betreffende etnische afkomst bij de
toewijzingsprocedure voor een sociale woning.

CD&V-ondervoorzitter Cathy Berx pleit hiervoor in het kader van de onderhandelingen over een Antwerps bestuursakkoord. Om te vermijden dat de sociale wooncomplexen getto's worden, wil ze het vooral mensen van Noord-Afrikaanse en Turkse origine moeilijker maken om een sociale woning toegewezen te krijgen. Ze wil daarbij twee generaties teruggaan. Wat het dus mogelijk zou maken dat een Belg geen sociale woning zou krijgen, als hij een Turkse grootmoeder heeft.

Minister Keulen vindt dit onaanvaardbaar: 'Het gaat in tegen de belangrijkste Belgische en internationale regels inzake non-discriminatie, zoals de grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens of de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Als er veel allochtonen in de sociale wooncomplexen wonen, betekent dit dat deze groep veel meer dan andere groepen sociale achterstandskenmerken vertoont die ertoe leiden dat ze aan de objectieve criteria van woonbehoeftigheid en inkomensgrenzen voldoen. Het zijn die achterstandskenmerken die door het beleid geremedieerd moeten worden zonder discriminatie, ook zonder positieve discriminatie. Dat kan door taalcursussen, opleidingen bij de VDAB, etc.

Persinfo: persdienst.keulen@vlaanderen.be