Maatschappelijk rendement van re-integratie groot

Boaborea

Persbericht
Embargo tot woensdag 8 november 2006 13.00 uur

Maatschappelijk rendement van re-integratie groot

Netto opbrengst bedraagt 1,1 miljard euro

Amsterdam- 8 november 2006 - Het maatschappelijk rendement van re-integratie bedraagt 1,1 miljard euro per jaar ofwel de opbrengst is 164% van de kosten. De totale baten van trajecten om bijstandsgerechtigden, WWers, WAOers en zieke werknemers weer aan het werk te helpen bedragen naar schatting 1,8 miljard euro. De totale kosten die hiertegenover staan bedragen 0,7 miljard euro per jaar. Dit blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, dat Ella Vogelaar, voorzitter Boaborea aan Minister Aart Jan de Geus, van Sociale zaken en Werkgelegenheid aanbiedt.

De afgelopen jaren is effectiviteit van re-integratie voornamelijk bezien vanuit bruto effectiviteit hoe veel mensen worden geplaatst en netto effectiviteit hebben die mensen eigenlijk wel een traject nodig gehad. Nog niet eerder is onderzoek gedaan naar de maatschappelijke kosten en baten van re-integratie. Voor het berekenen van de kosten en de baten is gebruik gemaakt van een eerder door SEO ontwikkeld onderzoeksmodel. Zo veel mogelijk kosten en baten zijn meegewogen, zoals uitkeringslasten, uitvoeringskosten ten behoeve van de uitkeringsadministratie, besparingen in de gezondheidszorg, extra productiviteit, etc. De meeste effecten hebben een prijs kunnen krijgen op basis van specifiek bronnenonderzoek. 'Alleen de mate waarin iemand die een baan vindt ook gelukkiger wordt, kon helaas niet mee worden gewogen. Maar dat nemen we op de koop toe,' aldus Ella Vogelaar, Voorzitter van brancheorganisatie Boaborea.

Verbetermogelijkheden
Over de resultaten van de afgelopen tijd waren we al redelijk enthousiast: meer dan 80.000 mensen succesvol naar werk begeleid in twee jaar tijd, en dat in tijden van economische recessie met oplopende werkloosheid. Dat is nog niet eerder vertoond. Nu blijkt ook de daadwerkelijke maatschappelijke toegevoegde waarde van re-integratie zeer hoog te zijn.Maar het kan nog beter:

- Varieer in de snelheid waarin re-integratie wordt ingezet: Ga voor bijstandsgerechtigden meteen aan de slag, wacht bij mensen met een WW uitkering even af. Als de timing zou verbeteren, kan het rendement verder stijgen tot meer dan 200%
- Het maatschappelijk rendement kan verder verhoogd worden, wanneer het juiste instrument wordt ingezet. Duurdere instrumenten blijken substantieel effectiever dan goedkopere: Een goedkoop traject van minder dan 1000 euro leidt tot een werkloosheidsduur verkorting van 8% en een traject dat 2500 euro kost leidt tot een werkloosheidsduurverkorting van 22% bij WWers. Waar het break even point ligt weten we niet, maar wel dat meerkosten opwegen tegen de extra baten.

Met een aantrekkende arbeidsmarkt is het zeer gerechtvaardigd verder te investeren in re-integratie. Maar dat moet wel gericht gebeuren. Voor SUWI hadden we geen zicht op resultaten, nu hebben we dat zicht wel, is er transparantie in kosten en baten en zijn de resultaten beter dan ooit te voren. 'Het doorgaan op de ingezette koers van marktwerking kan ik nu dan ook met een gerust hart blijven uitdragen', aldus Ella Vogelaar. Maar de opdracht die ons te wachten staat is zeker geen gemakkelijke: De SER wil de arbeidsparticipatie verder verhogen. Dat betekent de participatie van die doelgroepen die ook in een aantrekkende economie er niet zo gemakkelijk tussen komen verbeteren. Dat beleid zal alleen maar slagen door daadwerkelijk te willen investeren en verbindingen te leggen tussen verschillende beleidsterreinen. Zoals inburgering, scholing, zelfstandig ondernemerschap, schuldhulpverlening en gezondheid. Dat kost geld, maar we weten nu dat die investering zichzelf terug verdient.
Diezelfde opdracht ligt er ook voor werkgevers en werknemers. Ik begrijp dat ondanks dat de (financiële) verantwoordelijkheid voor verzuim en arbeidsongeschiktheid al wel bij werkgevers en werknemers ligt, de investeringsbereidheid in vroegtijdige aanpak nog beperkt is. Men is eerder bezig met dossier opbouw dan met re-integratie. In die zin hebben we nog een wereld te winnen om van baanzekerheid naar werkzekerheid te komen en de inzetbaarheid van mensen door employability en gezondheidsprogramma's te vergroten. Boaborea en de bij haar aangesloten leden willen met hun dienstverlening een bijdrage leveren aan het realiseren van de doelstelling om de arbeidsparticipatie de komende jaren fors te verhogen. Dat kan alleen als we bereid zijn te investeren in werk, loopbaan en vitaliteit van mensen en organisaties. Dit onderzoek laat zien dat dergelijke investeringen meer dan lonend zijn.

Aanbieding onderzoeksrapport aan Minister Aart Jan de Geus

Wanneer: 8 november 2006
11.00 uur - 13.00 uur

Waar: In de Rode Hoed
Keizersgracht, 102
1015 CV Amsterdam

Aanmelden: Kan nog steeds én is kosteloos!