Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 8 november 2006

Actie met mobieltjes voor gorilla's groot succes!

In het voorjaar van 2006 is Apenheul een actie gestart om bij het grote publiek bekend te maken dat mobiele telefoons een bedreiging zijn voor oostelijk laagland gorilla's. Met de overhandiging van precies honderd mobieltjes door leerlingen van een basisschool uit Deventer, op 8 november, komt de stand op 5.041 mobieltjes! Al deze telefoons worden door Apenheul in samenwerking met ReCell gerecycled.

Door de behoefte aan steeds kleinere mobieltjes van de consument, zijn producenten de laatste jaren steeds meer coltan gaan gebruiken. Coltan is een grondstof voor bepaalde onderdelen van mobieltjes en laptops. De stof zorgt er voor dat die apparaten niet oververhitten. Een groot deel van het coltan dat gebruikt wordt, komt uit de grond in het oosten van Congo. Precies in het gebied waar ook de oostelijk laagland gorilla leeft. Om mijnen en wegen aan te leggen en om voldoende voedsel voor de arbeiders te verzamelen wordt een aanslag gepleegd op het regenwoud. Bovendien hebben verschillende rebellengroepen hun oog laten vallen op de lucratieve mijnen waardoor er veel gevochten wordt in de regio. De populatie oostelijk laagland gorilla's die er leeft is door deze activiteiten de afgelopen vier jaar naar schatting met 80% verminderd. Een schrikbarende ontwikkeling voor deze toch al kwetsbare soort. Met de gorilla's dreigen ook talloze andere dieren te verdwijnen in het gebied.

Apenheul is met dit gegeven in het achterhoofd en in navolging van Blijdorp, een actie gestart om mobieltjes in te zamelen en te recyclen. Bezoekers krijgen het verhaal te horen als zij een van de voederpresentaties bijwonen. Daar worden ze uitgenodigd, mobieltjes die werkeloos thuis liggen gratis op te sturen naar Apenheul opdat ze door ReCell gerecycled kunnen worden. Sinds het begin van de actie zijn daarmee ruim 5.000 mobieltjes opgehaald. Voor ieder ingezameld mobieltje krijgt Apenheul een mooi bedrag van ReCell. Apenheul besteedt dat geld via het Apenheul Primate Conservation Trust (APCT) aan de bescherming van de leefgebieden van apen overal ter wereld.

De overhandiging van de basisschool was de laatste van dit seizoen, eerder overhandigden al enkele andere basisscholen en bedrijven hun mobieltjes. Apenheul is nu gesloten tot 31 maart 2007. Vanwege het grote succes zal de actie volgend jaar weer voortgezet worden. Wie toch alvast (oude) mobieltjes wil inleveren, kan dat (gratis) doen via: Apenheul mobieltjesactie, Antwoordnummer 91108, 3009 WB Rotterdam! Bedankt!


- - - einde bericht - - -