FNV

UWV en re-integratiebedrijf worstelen met kansloze WAO'er De politiek moet een eind maken aan het sociale drama van de kansloze WAO'er. Die oproep doet de FNV vandaag tijdens een WAO-debat in Den Haag.

De herkeuringsnormen voor de WAO zijn zo streng dat ook het UWV en de re-integratiebedrijven erkennen dat er werknemers gezond worden verklaard die kansloos zijn op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit het 'Praktijksignalement Herbeoordeling'. Het rapport van FNV en cliëntenorganisaties werd vanmiddag door Fini de Paauw van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad aangeboden aan woordvoerders uit de Tweede Kamer.

Beëindigd

In het rapport staan ervaringen van 380 WAO'ers die volgens de nieuwe keuringscriteria zijn herbeoordeeld. Driekwart had een volledige uitkering waarvan bij de helft na een 'gezondverklaring' de uitkering werd beëindigd.

Dat de Haagse keuringsnormen ver weg staan van de dagelijkse realiteit wordt bevestigd door opmerkingen van de deskundigen bij het UWV. Cliënten horen dat ze op de arbeidsmarkt "kansloos" zijn of "achter in de rij staan".

De aanname dat werkende WAO'ers met een gedeeltelijke uitkering na de herkeuring meer kansen hebben op urenuitbreiding is te optimistisch. Bijna de helft van de respondenten meldt dat de eigen werkgever niet wil praten over welke vorm van re-integratie dan ook. Al met al zit 90 procent van de WAO'ers na de herkeuring nog steeds zonder werk of zonder urenuitbreiding. WAO'ers die wel aan de slag komen, staan na korte tijd weer op straat.

Scholing

In het 'Praktijksignalement' zijn verder ervaringen met re-integratiebedrijven verzameld. Het waarderingscijfer ligt tussen de 5 en 7. Mensen die zelf een re-integratiebedrijf konden uitzoeken zijn meer tevreden dan degenen die door het UWV zijn aangemeld.

Cliënten zeggen verder meer behoefte te hebben aan om- en bijscholing dan een standaardsollicitatietraining. Een deel van de respondenten meldt dat sommige bedrijven hen afwijzen vanwege de gezondheidsproblemen die eerder door het UWV zijn weggekeurd.

Leo Hartveld, de nieuwe federatiebestuurder van de FNV, riep de politiek op een einde te maken aan het "sociale drama" en terug te keren naar de normen van voor oktober 2004. "Hoeveel cijfers heeft Den Haag nog nodig om de werkelijkheid te erkennen," zo vroeg Hartveld zich af. "Er worden WAO'ers de arbeidsmarkt opgestuurd die te ziek zijn om te werken en die geen werkgever wil hebben."

Hartveld wees in dat verband op het rapport waaruit minster Wijn onlangs onterecht opmaakte dat er geen discriminatie van allochtonen zou bestaan. "In datzelfde rapport staat wel dat werkgevers goedgekeurde WAO'ers onaantrekkelijk vinden vanwege de grotere kans

op ziekte. Als het om allochtonen gaat, geven werkgevers een sociaal wenselijk antwoord. Bij WAO'ers nemen ze zelfs die moeite niet eens."
* Lees het complete rapport

8 november 2006
herbeoordeling.pdf