Gemeente 's-Hertogenbosch

08-11-2006
Enquête vergunninghoudersparkeren Boschveld, Deuteren en de Muntel In de tweede helft van november doet de gemeente onderzoek naar de behoefte aan vergunninghoudersparkeren in Boschveld, Deuteren en de Muntel. In de afgelopen tijd hebben verschillende mensen uit deze wijken geklaagd over parkeeroverlast. Zij hebben aangegeven voorstander te zijn van een parkeerregeling.

In januari van dit jaar heeft de gemeenteraad nieuwe richtlijnen voor het vergunninghoudersparkeren vastgesteld. Als er sprake is van overlast door vreemdparkeerders kan onder voorwaarden een parkeerregeling worden ingevoerd. De gemeente heeft de parkeeroverlast in de drie wijken onderzocht. Daaruit blijkt dat in verschillende straten een hoge parkeerdruk is. Bovendien komen veel auto´s niet uit de wijken zelf.

Eén van de voorwaarden voor het invoeren van vergunninghoudersparkeren is dat een ruime meerderheid van de bewoners voorstander is van een parkeerregeling. Hiervoor wordt schriftelijke enquête gehouden. Als richtlijn geldt dat ten minste 60% van de vragenformulieren wordt teruggestuurd. Daarvan moet ten minste 60% vóór de regeling zijn.

Als het college kiest voor een parkeerregeling in deze nieuwe gebieden, dan geldt het principe van betaald parkeren. Alle bewoners kunnen in aanmerking komen voor een vergunning. Ook is er een bezoekersregeling. Voor bedrijven geldt geen aparte regeling voor bezoek; zij kunnen uiteraard wel gebruikmaken van de parkeerbetaalautomaten.

Voor deze regeling is gekozen omdat in de wijken die verder van het centrum afliggen vaak publiekstrekkende functies zijn, zoals winkels, bedrijven en buurtcentra, die voor bezoekers bereikbaar moeten blijven. Ook heeft de raad besloten dat nieuwe parkeerregelingen kostendekkend moeten zijn.

De uitslagen van de enquêtes worden in januari 2007 bekend. Op basis van de uitslag worden in overleg met de wijktafels en bewonersorganisaties voorstellen aan het college gedaan.