Gemeente Capelle a/d IJssel

Berichten uit het college Capelle aan den IJssel

Datum: 7-11-2006

Nummer: 41

Op dinsdag 7 november 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Plandocument Taskforce Woningbouwproject Meeuwensingel 101 Het college stelde het conceptraadsvoorstel en -besluit inzake het plandocument voor het Taskforce Woningbouwproject Meeuwensingel 101 van september 2006 en het, in voorkomend geval, delegeren van de vrijstellingsbevoegdheid ex artikel 19, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordering aan het college vast.

Belastingverordeningen 2007
Het college stelde het conceptraadsvoorstel en -besluit inzake de belastingverordeningen 2007 vast. Onder andere wordt voorgesteld om overeenkomstig het Collegewerkplan de tarieven gemeentelijke belastingen en heffingen op reguliere wijze te verhogen. De tarieven worden met 1,5% verhoogd. In de raadsvergadering van 13 februari 2006 is het besluit genomen om het restantbedrag van de Casemagelden op de aanslag gemeentelijke heffingen te verrekenen. Per huishouden wordt een bedrag van E 18,- uitgekeerd.

Buitengewone Algemene Ledenvergadering VNG
Op 9 november vindt de buitengewone ledenvergadering van de VNG plaats. Tijdens de vergadering wordt het Manifest van de gemeenten vastgesteld. De inhoud komt in grote lijnen overeen met de Capelse speerpunten voor de komende bestuursperiode. Het college nam kennis van de reacties en amendementen op het Manifest van de gemeenten van de VNG en van de voorlopige uitvoeringsagenda van het Manifest.

Reactie op de concept Structuurvisie detailhandel Zuid-Holland 2006 Het college nam kennis van de concept Structuurvisie detailhandel Zuid-Holland 2006. Het college stelde de conceptbrief aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vast. In de brief wordt verzocht De Koperwiek en haar uitbreidingsplannen te vermelden in deze visie.

Voorstel structurele herverdeling binnen budget Brede School Netwerk (BSN) Voor de wijk Fascinatio was nog geen BSN voorzien. Uit gesprekken met wijkbewoners en instellingen blijkt dat een BSN welkom is. Het college wil hier graag aan meewerken en heeft daarom besloten om vanaf 2007 een BSN voor de wijk Fascinatio te faciliteren. Het benodigde budget structureel ten laste te brengen van het huisvestingsbudget binnen de begroting van BSN.

Evaluatie Welstandsnota 2004/concept Welstandsnota 2006 Het college nam kennis van de ambtelijke evaluatie van de Welstandsnota 2004. Ze stemde in met de voorgestlede wijzigingen en neemt deze op in de concept Welstandsnota 2006. Voorbeelden hiervan zijn criteria voor aan- en uitbouwen aan de zijgevel en de criteria voor dakkapellen. De nota wordt ter inzage gelegd.

Subsidie-inventarisatie afdeling Stedelijke Ontwikkeling Het college nam kennis van het rapport Subsidie-inventarisatie afdeling Stedelijke Ontwikkeling. In april 2006 is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden lopende en toekomstige plannen/projecten van de afdeling te beoordelen op de mogelijkheden voor het aanvragen van subsidies. Naar aanleiding van het onderzoek hebben lopende projecten en activiteiten meer aandacht en prioriteit gekregen. Dit betreft onder andere de nauwere samenwerking met de Stadsregio, de OBR, het adviseren bij de totstandkoming van het Ruimtelijk plan Regio Rotterdam 2020 en de actieve houding richting de Provincie Zuid-Holland en waar mogelijk Ministeries. Ook zijn er nieuwe initiatieven ontplooid. Denk hierbij aan voorzetting van lopende (Europese) subsidies en netwerken (Artery, Vuykterrein) en het onderzoeken en opstarten van toekomstige projecten als Hollandse IJssel, die voor subsidie in aanmerking kunnen komen.

Ontwerpbestemmingsplan 's-Gravenweg-West 2006
Op grond van artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening besloot het college het ontwerpbestemmingsplan 's-Gravenweg-West 2006 ter inzage te leggen. Het plan actualiseert enerzijds de al bestaande bestemmingsplannen die op dit moment voor het gebied gelden en biedt anderzijds de basis voor het realiseren van in totaal 109 woningen in twee nieuwe woongebieden (Wegelingenpark en Oeverrijk).

Nota Samenspel voor Capelse jeugd, van onderwijsachterstandenbeleid naar integraal jeugdbeleid Het college stelde onder andere het conceptraadsvoorstel en -besluit inzaken de nota Samenspel voor Capelse jeugd, van onderwijsachterstandenbeleid naar integraal jeugdbeleid, contourennota Capels onderwijsachterstandenbeleid 2006-2010 vast. Met ingang van 1 augustus 2006 is de nieuwe Wet Onderwijsachterstanden (OAB) van kracht. Belangrijk is de verschuiving van de regietaak van de gemeente van onderwijsachterstanden naar een integraal jeugdbeleid, waarvan onderwijs deel uitmaakt. In de nota worden de contouren geschetst van de inzet van de gemeente, schoolbesturen en andere partners die betrokken zijn.

Wijziging en verlenging van de Gemeenschappelijke regeling volwasseneneducatie Rijnmond 2007-2010 Het college stemt in met het wijzigen van de Gemeenschappelijke regeling volwasseneneducatie Rijnmond en met het verlengen van deze regeling voor de periode 2007-2010. De rol van de Stadsregio wordt een andere dan in de huidige regeling waarbij het niet wenselijk is dat leden van het dagelijks bestuur van buiten het algemeen bestuur komen. Ook is het mogelijk geworden dat de ombudsmaninstantie van de gemeente Rotterdam bevoegd is de klachten van derden jegens de besturen van de regeling in behandeling te nemen.

Pilotproject Zelfonderhoud van groenvlakken door bewoners Het college wil bewoners meer betrekken bij de openbare ruimte. Niet alleen is dit een kans om de relatie tussen buurtbewoners onderling en met de gemeente te vergroten. Ook gaan bewoners zich meer betrokken en verantwoordelijk voelen voor hun nabije omgeving. Daarom besloot het college - mede op initiatief van WOP Oostgaarde - een pilotproject in de wijk Oostgaarde te starten onder de naam Zelfonderhoud van groenvlakken door bewoners. Bewoners gaan dus zelf de groenvakken onderhouden. De pilot duurt een jaar.

Financiering Multifunctioneel Centrum Fascinatio (MFC) Het MFC kent een tekort op de raming. Dit tekort is ontstaan door posten die op het project drukken en niet zijn gebudgetteerd of waarin niet is voorzien in het budget voor schoolhuisvesting. Het college besloot de historische plankosten en onderzoekskosten te dekken vanuit de grondexploitatie Fascinatio en budget aan te ramen. Voor de verbetering van de kwaliteit, de gewenste beeldkwaliteit van het MFC, wordt E 100.000,- extra aangeraamd. De extra budgetten worden betrokken bij de afweging in het kader van de Najaarsnota 2006.

Herziening groendetaillering Oostgaarde
Het college stelde het groenstructuurplan Oostgaarde vast. Het plan was al vastgesteld maar is aangepast aan inzichten die zijn opgedaan in de wijken Schollevaar, Middelwatering en Schenkel. De detaillering is een vakmatige uitwerking van de in het Groenstructuurplan aangegeven uitgangspunten. Deze uitwerking vormt de basis voor het uitgeven van gemeentegroen en het zonodig terugvorderen van onrechtmatig in gebruik zijnde gemeentegrond.

Gemeentelijke bijdrage in studiekosten 2006/2007
Het college heeft de percentages en inkomensnormen voor het cursusjaar 2006/2007 voor bijdragen in de cursuskosten van de Stichting Capelse muziekschool voor Capelse inwoners, die per 1 augustus de leeftijd van 21 jaar niet hebben bereikt, vastgesteld. De gemeentelijke bijdrage hangt af van het inkomen. De maximale bijdrage is E 355,- per cursusjaar.

Parkeerverbod Prins Constantijnweg
Het college heeft besloten conform het advies van de Adviescommissie Verkeer en Vervoer om een parkeerverbod aan de westzijde van het gedeelte van de Prins Constantijnweg, gelegen tussen de parkeerhaven en het brugbrugdek in te stellen. Dit door middel van het aanbrengen van een gele onderbroken streep op de trottoirband.

Bijplaatsen tekst op en reinigen grafsteen
Het college verleende een monumentenvergunning voor het bijplaatsen van tekst en het reinigen van een grafsteen op begraafplaats Nijverheidsstraat.

Overeenkomst met IJsselkids B.V. inzake de inkoop van 555 kindplaatsen peuterspeelzaalwerk in 2007 Het college heeft besloten om met IJsselkids B.V. een nieuwe overeenkomst aan te gaan voor de inkoop van 555 kindplaatsen peuterspeelzaalwerk in 2007. De gemeente heeft in het kader van dit plan een herstructureringsbijdrage geleverd met als doel het omlaag brengen van de kostprijs en daarmee de gemeentelijke bijdrage. Deze bijdrage bedraagt E 540,- per kindplaats per jaar.


---