Politie Midden- en West Brabant

Vogeltjesvanger aangehouden na postactie

TILBURG, 8 november 2006

Een postactie van 3 buitengewoon opsporingsambtenaren van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap was donderdag 8 november om 13.45 uur eindelijk succesvol. Bij het illegaal vangen van vogels werd een 74-jarige man uit Oosterhout in het bosgebied Boswachterij Dorst in Oosterhout op heterdaad betrapt en hij kon worden aangehouden. Een tweede man wist te ontkomen. Het Regionaal Milieuteam van de politie stelt een verder onderzoek in.

De buitengewoon opsporingsambtenaren besloten tot de gezamenlijke postactie nadat ze bij het toezicht in het betreffende bosgebied, in beheer bij Staatsbosbeheer, hadden opgemerkt dat op de bewuste plaats een voederplaats was gemaakt en er al geruime tijd vogeltjesvangers actief moesten zijn. Postacties in de voorbije weken bleven zonder resultaat. Vandaag startten ze om 09.00 uur en hun inzet werd in het begin van de namiddag beloond. De opsporingsambtenaren zagen hoe twee mannen een net opzetten, de voederplaats verlieten en even later terugkwamen. Een van hen haalde daarop een vogel, een vink, uit het net. Dat was het sein om in te grijpen en de vogelvanger kon worden aangehouden. De tweede man wist te ontkomen, maar naar hem wordt een verder onderzoek ingesteld.

De Oosterhouter is voor verhoor naar het politiebureau gebracht waar hij al snel toegaf dat hij dit jaar al veel vogels op de bewuste plek had gevangen. Bij een onderzoek in zijn woning trof de politie nog diverse vangspullen zoals netten, klapvallen en lijm. Ook vonden de agenten nog 6 vinken. De vogels en de vangmaterialen zijn inbeslaggenomen. Tegen de man wordt proces verbaal opgemaakt.

Dit vergrijp wordt gezien als een economisch delict en kan door de rechter worden bestraft met enkele jaren gevangenisstraf.

Auteur: Jan Clarijs