Gemeente Doetinchem

Professionalisering inkoopbeleid werpt eerste vruchten af


-8 november 2006-
De gemeente Doetinchem heeft de professionalisering van het gemeentelijk inkoopbeleid voortvarend opgepakt. Er zijn afspraken gemaakt over een betere organisatorische opzet van de inkoopfunctie. Bovendien zijn de eerste inkoopvoordelen al ingeboekt.

In oktober 2005 presenteerde de rekenkamercommissie haar eerste onderzoeksrapport naar het gemeentelijk inkoopbeleid. In het rapport `Van bestellen naar inkopen' concludeerde de rekenkamercommissie dat een professionelere aanpak van de inkoop de gemeente veel geld zou kunnen besparen.
In de afgelopen periode zijn de aanbevelingen van de rekenkamercommissie door het bureau Combined Business Power, dat al in 2002 een inventariserend onderzoek deed naar het gemeentelijk inkoopbeleid, uitgewerkt tot concrete voorstellen ter verbetering van de inkoopfunctie.

Inkoopbeleidsplan
Op drie fronten wordt gewerkt aan de professionalisering van de inkoop. In de eerste plaats zijn er een inkoopbeleidsplan en inkoopjaarplannen voor 2006 en 2007 opgesteld. Uitgangspunt van het inkoopbeleid is dat er zo commercieel mogelijk wordt ingekocht. Waar mogelijk wordt daarbij samengewerkt met andere gemeenten om kortingen te kunnen bedingen. In de tweede krijgt de inkoopfunctie een centrale positie binnen de organisatie. Van daaruit wordt de inkoop centraal aangestuurd. In de derde plaats wordt de kwaliteit van de inkopers wordt door (bij)scholing verhoogd. Bij specifieke inkoopprojecten kunnen de interne inkoopmedewerkers een beroep doen op externe deskundigen.

Inkoopvoordelen
De voor 2006 geplande inkoopprojecten data- en spraakverkeer tussen gemeentelijke locaties, verzekeringen, kantoorbenodigdheden en computers op de werkplek zijn voltooid. Op deze projecten is een inkoopvoordeel gerealiseerd van 110.000 euro op een totaalbudget van 800.000 euro. Daarvan wordt 41.000 euro besteed aan de uitbreiding van de formatie van de inkooporganisatie. De inkooptrajecten telecommunicatie, schoonmaakcontracten en energielasten lopen nog. Daaraan zijn twee nieuwe inkooptrajecten voor beveiliging en Wmo-thuiszorg toegevoegd.
De eerste resultaten laten zien dat er met een professionalisering van de inkoopfunctie duidelijke voordelen zijn te behalen. De gemeente Doetinchem koopt jaarlijks voor circa EUR 27 miljoen aan goederen en diensten in. De rekenkamercommissie becijferde vorig jaar dat een besparing van 1,5 tot 2 miljoen euro haalbaar is als de gemeente haar inkoopbeleid verbetert. Het college van b&w heeft de ambitie om deze doelstelling uiteindelijk te halen, maar dat zal eerst op langere termijn lukken.