Deelgemeente Charlois Rotterdam

Nieuw perspectief voor verslaafde mannen in Zorgcentrum

Een maand geleden konden omwonenden en andere belangstellenden een kijkje nemen in het Zorgcentrum Zuid aan de Slinge 5. Bijna 70 mensen maakten van dit aanbod gebruik.

Zij kregen daarnaast uitleg van de medewerkers in het centrum. Interessant genoeg om op deze plek te vertellen wat daar precies gebeurt.

Een groep ernstig verslaafde mannen met lichamelijke en psychische klachten, die op straat leefde, veroorzaakte vaak overlast. Om die overlast tegen te gaan én de mannen een menswaardig bestaan te bieden, heeft Bouman GGZ - een instelling op het gebied van verslavingpsychiatrie - Zorgcentrum Slinge voor hen ingericht.

In het Zorgcentrum dat 24 uur per dag opvang biedt - krijgen de mensen bed, bad, brood en behandeling. De verslaafde mannen die binnenstappen bij het Zorgcentrum maken hier een eerste, grote stap richting de aanpak van hun problemen.

Omdat patiënten vaak weerstand hebben tegen een klinische opname, is het Zorgcentrum heel laagdrempelig. Er heerst een sfeer waarin patiënten zich welkom en op hun gemak voelen. Hierdoor accepteren ze gemakkelijker de zorg die hen wordt aangeboden. De medewerkers van Bouman GGZ proberen een binding te realiseren met de patiënten, waardoor ze niet weggaan en behandeld kunnen worden.

Iedere patiënt die op het Zorgcentrum verblijft, werkt overdag bij Topscore. Mede hierdoor went de patiënt aan een gewoon dag en nachtritme. Als dit is bereikt, kijkt Bouman GGZ of de patiënt een stap verder kan in zijn behandeling. Vaak betekent dit een opname in een kliniek of poliklinische behandeling. Als het haalbaar is kan iemand beschermd of begeleid gaan wonen en werken. Stap voor stap stromen de mannen zo door naar een volwaardige plaats in de samenleving.

Buurtbewoners, deelgemeente en politie, vertegenwoordigd in een begeleidingscommissie, zijn tevreden over de werkwijze van het Zorgcentrum. De politiemonitor wijst zelfs uit dat het rustiger is geworden in de buurt.

Zorgcentrum Slinge richtte zich voorheen op de opvang van vrouwen die op de voormalige Tippelzone de Keileweg actief waren. Hiermee heeft het Zorgcentrum zich bewezen in het werken aan betere leefomstandigheden voor chronisch verslaafde mensen. Een groot deel van de vrouwen woont inmiddels in speciale woonvormen van Bouman GGZ. De leefwijze en gezondheid van de vrouwen zijn sterk verbeterd. Ondanks de ernst van hun problemen en de traumas die ze hebben opgelopen, durven ze nu voorzichtig te dromen van een onafhankelijk leven.