Gemeente Harderwijk


Team Stadstoezicht nu breed in actie

Alle stadswachten en andere gemeentelijke controleurs langs de openbare weg zijn sinds eind vorig jaar ondergebracht bij Stadstoezicht, de eenheid die erop toeziet dat we ons in Harderwijk en Hierden gedragen volgens de regels en afspraken. Het resultaat van deze bundeling is een team van 17 medewerkers (`algemeen controleurs') en een intensiever toezicht. Dat blijkt ook uit de eerste cijfers: het aantal geconstateerde overtredingen ('bonnen') nam toe met 1600 stuks. Ook het aantal gerichte acties kon worden opgevoerd. Rond het NS-station bijvoorbeeld is Stadstoezicht al vaak actief geweest.

Doordat de algemeen controleurs bredere taken en ruimere bevoegdheden hebben gekregen, is de kans om betrapt te worden aanmerkelijk vergroot. Zo lopen er tegenwoordig dagelijks van 08.00 uur 's morgens tot 's avonds 23.00 uur mensen van Stadstoezicht op straat.

Of het nu gaat om verkeerd parkeren, milieuzaken, overlast of honden, ze hebben allemaal de bevoegdheid om te `schrijven'. Elke dag kunnen de dienstdoende controleurs zonodig een specifieke extra opdracht meekrijgen, en alle resultaten komen samen in één dagrapport. Dat voorkomt doublures en draagt bij aan een samenhangende manier van werken.

De controleurs werken bijvoorbeeld ook in opdracht van de diverse gemeentelijke afdelingen. Zo controleren zij voor de bevolkingsadministratie of mensen op het opgegeven adres wonen, assisteren ze bij invordering van schulden door de afdeling Belastingen en houden ze toezicht wanneer in het stadhuis het Kantongerecht zitting houdt. Verder werken ze mee aan horecacontroles, aan de aanpak van vernielingen op sportcomplexen, sporen ze geregeld afvaldumpers op en zien ze toe op fietsen in het winkelgebied en de sluitingstijden van winkels.

Stadstoezicht werkt bovendien nauw samen met andere instanties, zoals het regionaal team milieuhandhaving, brandweer en politie, rijkswaterstaat, AID, de provincie en het openbaar ministerie. Acht keer per jaar steken deze instellingen de koppen bij elkaar. Op het programma staan nu samenwerkingsverbanden met o.a. de wijk- en buurtbeheerteams, wijkagenten, wooncorporaties en organisatoren van evenementen.

Bekende gerichte acties van Stadstoezicht in de afgelopen maanden richtten zich op het NS-station, fietsen in het winkelgebied, `opvoeden' van pizzakoeriers en de `snoeproutes' rond scholen. U zult in de media over de acties en bekeuringen hebben gelezen. Periodiek komt het aanlijngebod voor honden op de rol. In de vakantieperiodes versterkt Stadstoezicht zich met een twintigtal parkeerhulpen.

Stadstoezicht: tel. 411 333 Stadstoezicht als één centraal aanspreekpunt voor allerlei meldingen en klachten is ook voor u als burger een hele verbetering. U kunt altijd bellen met 411 333, het nummer van Snel Herstel. Bovendien houdt Stadstoezicht elke dag van half 4 tot 4 uur spreekuur op hun kantoor, de voormalige VVV onder het stadhuis.,

De halfjaarcijfers
Stadstoezicht heeft in de eerste helft van dit jaar 5623 bonnen uitgeschreven, ruim 1600 meer dan in de zelfde periode van vorig jaar. Een greep uit de cijfers: · Geen parkeerkaartje 3019 · Parkeertijd verlopen 966 · Parkeren op invalidenplaats 81 · Geen parkeervergunning 649 · Parkeren op bijv. stoep 71 · Verkeerd aanbieden huisvuil 36 · Snoeproute 12
· Loslopende honden 21
· Geen parkeerschijf 173 · Bromfiets in voetgangersgebied 6 · Parkeren op laad- en loshaven 42