Gemeente Harderwijk


Wmo: Harderwijkse hulpvragers houden alle keus

De meeste inwoners van de gemeente Harderwijk behoeven zich geen zorgen te maken over hun vertrouwde huishoudelijke hulp. Burgemeester en wethouders hebben ervoor gekozen om met alle ook nu al werkzame thuiszorgorganisaties een contract aan te gaan. Wat de gemeente Harderwijk betreft kunnen alle medewerk(st)ers van deze 13 organisaties per 1 januari gewoon doorgaan met hun werk. Dat is het resultaat van de contracten die het college dinsdag (7 november 2006) heeft gegund. Het gaat om een raamovereenkomst voor een periode van twee jaar. Harderwijk en ook Nunspeet heeft gekozen voor het zogenoemde Zeeuwse model: de klant kan zelf kiezen van welke organisatie ze hun huishoudelijke hulp willen (blijven) ontvangen. Deze werkwijze biedt alle thuiszorgorganisaties ruimte om mee te (blijven) doen.
De overige regiogemeenten hebben gekozen voor een selectie van vier zorgaanbieders. Daar is wisselen van thuiszorg en vaak van huishoudelijke hulp in veel gevallen onvermijdelijk.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) stelt per 1 januari 2007 de gemeenten verantwoordelijk voor het verstrekken van onder meer huishoudelijke hulp. Gemeenten moeten dit Europees aanbesteden bij zorgorganisaties. De gemeenten Harderwijk en Nunspeet hebben deze zorg gezamenlijk aanbesteed. Dat was mogelijk omdat beide gemeenten het volledig eens waren over de wijze van aanbesteding: vaste kwaliteitseisen tegen een vaste prijs en een vrije keuze aan de klant.

In Harderwijk hebben veertien zorgaanbieders ingeschreven. Hun aanbiedingen zijn getoetst door het Nederlands Inkoop Centrum en op basis daarvan sluit het college met dertien organisaties een raamovereenkomst. De gunning is nog voorlopig omdat het Europese aanbestedingsrecht de afgewezen inschrijver een bezwaartermijn biedt.

De organisaties die in 2007 en 2008 in Harderwijk thuiszorg (blijven) bieden zijn in alfabetische volgorde: · Amant Wonen, Zorg en Dienstverlening (Amersfoort) · Beeuwkes Thuiszorg (Ede) · Carinova (Raalte)
· Curadomi, Organisatie voor Thuiszorg B.V. (Veenendaal) · De Aanleg (Harderwijk) · Icare (Meppel);
· RST Zorgverleners (Barneveld); · Thuiszorg H+B (`s-Gravenhage); · Vérian (Apeldoorn);
· Zorggroep Noordwest-Veluwe (Ermelo); · Thuiszorgcntrale Flevoland (Lelystad); · Thuiszorg van Oranje Utrecht B.V./Vitras (Amersfoort); · Zorgkompas Lokatie Apeldoorn (Apeldoorn).