Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 november 2006

Infobijeenkomst over Exodus voor omwonenden Herenweg

De vestiging van Exodus in het voormalige jongerencentrum Flash aan de Herenweg 158 lijkt haalbaar. Woonwaard gaat het pand aan de stichting verhuren. Op 8 november om 19.30 uur is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

Al eerder informeerden Exodus en de gemeente de buurt over het voornemen om Exodus aan de Herenweg te vestigen. Exodus is een stichting die ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun gevangenschap begeleidt bij hun terugkeer naar de maatschappij. Na die bijeenkomst moest een aantal zaken nader worden onderzocht voordat zeker zou zijn of Exodus echt naar de Herenweg kon komen. In de afgelopen maanden is onder andere gekeken naar de herinrichting van het gebouw van het voormalige jongerencentrum, en naar de financiële haalbaarheid. De uitkomst van dit uitzoekwerk was positief: het is haalbaar voor Exodus om zich in Oudorp te vestigen.

Stand van zaken
Tijdens de informatiebijeenkomst op 8 november om 19.30 uur in De Oldeburgh informeren Exodus en de gemeente omwonenden over de laatste stand van zaken, en hoe vervolgstappen eruit zien. Aanwezig zijn het bestuur en de manager van Exodus, ambassadeur van Exodus en oud-wielrenner Rini Wagtmans, wethouder Zorg Wim van Veen en een aantal medewerkers van de gemeente Alkmaar. Alle omwonenden zijn met een brief voor de bijeenkomst uitgenodigd.

Niet efficiënt
Exodus is nu gevestigd in de wijk De Horn in Alkmaar Noord. Omdat de vestiging over meerdere woningen is verdeeld, kan het personeel van Exodus niet efficiënt worden ingezet. Daarnaast heeft Exodus geen mogelijkheden meer om uit te breiden. De Stichting wil meer ex-gedetineerden een kans bieden op terugkeer in de maatschappij. Bovendien is uitbreiding noodzakelijk voor het voortbestaan van Exodus.

De cliënten van Exodus hebben er bewust voor gekozen om, in plaats van direct in de maatschappij terug te keren, een woon- en werktraject bij Exodus te doorlopen. De begeleiding bij Exodus biedt mensen structuur en duidelijkheid. In het Exodushuis zijn alcohol en drugs ten strengste verboden. Het personeel is 24 uur per dag aanwezig. Meer informatie over Exodus is te vinden op www.stichtingexodus.nl.