Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 3 november 2006
Plaats Nieuw Bergen

Persuitnodiging
Defibrillatoren in Bergen in gebruik genomen

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat hulp biedt bij een hartstilstand. Per week worden gemiddeld driehonderd mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een acute hartstilstand. Alleen met reanimatie binnen zes minuten is de kans op overleven redelijk. Ambulances zijn gemiddeld langer onderweg. Zeker in een uitgestrekt gebied als de gemeente Bergen.

De gemeente Bergen heeft elf AED's aangeschaft en deze - verspreid over de kernen - op openbare plaatsen opgehangen. Veelal in de buurt van pinautomaten. Daarnaast heeft zij zo'n 154 vrijwilligers opgeleid. Dit zijn personen die werkzaam zijn als bedrijfshulpverlener (bhv'er) of brandweerman bij de gemeente Bergen. Maar ook een aantal leden van het Rode Kruis, óf EHBO uit de kernen van Bergen zijn opgeleid. Deze personen kunnen in geval van een hartstilstand van een medebewoner de defibrillator gebruiken nog voor de ambulance arriveert. Op woensdag 8 november krijgen zij tijdens een feestelijke bijeenkomst een certificaat uitgereikt door locoburgemeester Buiting.

Landelijk wordt er nog te weinig gebruik gemaakt van de defibrillatoren. Veel mensen hebben geen idee hoe ze het apparaat kunnen bedienen. De gemeente Bergen is er dan ook trots op dat er defibrillatoren binnen iedere kern van de gemeente beschikbaar zijn én dat er relatief veel mensen in de gemeente wonen die weten hoe ze hiermee om moeten gaan.