European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/128

Brussel, 3 november 2006

14720/06 (Presse 301)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de voorbereiding van de presidentsverkiezingen op Madagascar

De Europese Unie, begaan als zij is met de consolidering van de democratie op Madagascar, verleent op verzoek van de autoriteiten van Madagascar actieve ondersteuning bij de voorbereiding van de presidentsverkiezingen op 3 december 2006. De Europese Unie zal een wakend oog houden op het goede verloop en de goede afloop van het verkiezingsproces en roept op tot een consensuele benadering van de voorbereiding van de stembusgang. Ook doet zij een beroep op alle presidentskandidaten en de autoriteiten van Madagascar om de basisbeginselen van vrije, eerlijke en transparante verkiezingen te respecteren. Daartoe moedigt de Europese Unie alle kandidaten aan een gedragscode aan te nemen. Zij herinnert eraan dat alle kandidaten gelijkelijk toegang moeten hebben tot de openbare media en hoopt dat de campagne zich in een open, democratische sfeer zal voltrekken.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.