Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Irrgang vraagt nieuwe beoordeling gevaren private equity

08-11-2006 * SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft de ministers van Economische Zaken en Financiën gisteren opnieuw gevraagd om de risico's van `private equity' onder ogen te zien en hier een oplossing voor te bedenken.

Irrgang Private equity beleggers proberen een bedrijf over te nemen door alle aandelen op te kopen. Dit doen zij voornamelijk met geleend geld. De schuld wordt echter doorgesluisd naar het overgenomen bedrijf, zodat het overgenomen bedrijf de schuld uiteindelijk af moet betalen en de private equity investeerder buiten schot blijft. Indien de rente stijgt, betekent dit dat een bedrijf aardig in de problemen kan komen, want het gaat hier om leningen van miljoenen en soms zelfs miljarden euro's. Aanleiding voor Irrgang's Kamervragen waren nieuwe berichten over de gevaren rondom deze beleggingsmaatschappijen.

Hoewel de risico's niet onbekend waren, zijn er nu weer twee serieuze stemmen die hun zorgen hebben uitgesproken. De Britse toezichthouder op de financiële markten heeft in een rapport haar zorgen uitgesproken over de hoge schuldenlasten. De Nederlandsche Bank deelt deze zorgen, blijkt uit een artikel in haar huismagazine van deze maand.

Irrgang heeft tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken de minister al gevraagd om maatregelen te nemen tegen de nadelen van private equity. Die vond dat toen niet nodig, ook al was het de minister zelf die de discussie had aangezwengeld. Irrgang hoopt dat de nieuwe berichten de regering zal aansporen om nu wel actie te ondernemen.