Ingezonden persbericht


VVD veruit favoriet in bouwsector

Rotterdam - Als het aan de mensen in de bouw ligt, regeren CDA en VVD na de aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer gewoon door. Een centrum rechtse coalitie wordt door circa driekwart van de directeuren en tweederde van de werknemers in de bouw als het meest gunstig voor de bouwsector gezien. De grootste groep van mensen uit de bouw (30,3%) denkt te gaan stemmen op de VVD. Het CDA neemt met 19,4% een tweede plaats in. Dit blijkt uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy waarvoor 872 online enquêtes zijn afgenomen onder het Bouwpanel ( www.BouwPanel.nl ).

Allereerst is aan werkgevers en werknemers in de bouw gevraagd of ze überhaupt op 22 november gaan stemmen. Hierop geven negen van de tien respondenten een positief antwoord. Bij de werknemers ligt het percentage 'stemmers' iets hoger dan bij de directeuren: respectievelijk 94% en 87%.

Vervolgens is aan de mensen die gaan stemmen gevraagd op welke partij ze denken te gaan stemmen. Hieruit komt naar voren dat de VVD veruit favoriet is onder de directeuren in de bouw (36,3%). Het CDA volgt met 17,5% op ruime afstand. Onder werknemers in de bouw zijn de VVD en het CDA vrijwel even populair. Beide partijen worden door circa 22% van de werknemers genoemd als partij waarop men denkt te gaan stemmen. Werknemers kiezen daarnaast naar verhouding vaker voor de PVDA: 13,3% vs. 4,7%. Verder weten 16,4% van de directeuren en 21,1% van de werknemers in de bouw nog niet op welke partij ze gaan stemmen, de zogenaamde zwevende kiezers, of willen hun politieke voorkeur niet prijsgeven.

Tot slot is een viertal mogelijke coalities voorgelegd met de vraag aan te geven welke coalitie het best voor de bouwsector zou zijn. Van diegenen die hierover hun mening konden geven vinden zeven van de tien mensen uit de bouw dat een centrum rechtse coalitie van CDA en VVD het best zou zijn voor de bouwsector. Hierbij kiezen directeuren iets vaker voor een centrum rechtse coalitie dan de werknemers. Om te kiezen voor deze coalitie worden de volgende redenen aangedragen: voortzetting van huidig beleid (continuïteit), stabiele en degelijke coalitie, zorgen voor een goed investeringsklimaat, stimulering van ondernemerschap en marktwerking, doorzetten van de deregulering en niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek.

 BESTE COALITIE VOOR DE BOUWSECTOR
 
.              Links (SP,  | Centrum Links|Centrum      |Paars (PVDA   
.              Groen Links | (PVDA en CDA)|Rechts (CDA  |en VVD)       
.              en PVDA)    |              |en VVD)      |              
 Directeur     8,2%          9,0%          72,5%         10,3%         
(directeur-
eigenaar)
 Werknemer     6,9%          15,1%         66,7%         11,3%         
©2006 USP MARKETING CONSULTANCY

In oktober 2006 zijn 94 opdrachtgevers (woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten), 124 ontwerpers/adviseurs, 177 aannemers B&U en -GWW, 307 afbouwers, 109 installateurs en 28 fabrikanten en handelsorganisaties geënquêteerd. De helft van de deelnemende respondenten is directeur (directeur-eigenaar), daarnaast hebben medewerkers op aansturend als ook op uitvoerend niveau meegedaan aan het onderzoek.

drs. Maurice Caniels
De auteur is verbonden aan USP Marketing Consultancy. USP Marketing Consultancy voert als onderzoeks- en marketingadviesbureau continu marktonderzoek uit voor onder andere toeleveranciers, brancheorganisaties en uitgevers binnen de bouw. USP heeft vorig jaar ook www.bouwpanel.nl opgezet. Hierbij zijn nu al ruim 12.000 organisaties uit de ontwerpende en uitvoerende (af)bouw en installatie aangesloten. Wanneer u meer informatie wenst over de activiteiten van USP of de mogelijkheden binnen het Bouwpanel kunt u bellen naar tel: 010-2066900.