Unilever NV



Unilever komt schikking overeen

08/11/2006 : Unilever N.V. maakt vandaag bekend dat zij overeenstemming heeft bereikt over een schikking met de belangrijkste partijen in een juridisch geschil over de in 1999 uitgegeven preferente aandelen Unilever N.V.

Tot de partijen waarmee de schikking na constructief overleg is overeengekomen, behoren beleggersvereniging VEB en verscheidene institutionele beleggers.

Unilever N.V. zal een bedrag van EUR 1,38 (plus EUR 0,16 rente) aan compensatie betalen per preferent aandeel aan diegenen die deze stukken hielden aan het begin van 24 maart 2004, de dag waarop Unilever N.V. haar intentie bekendmaakte om de preferente aandelen om te zetten in gewone aandelen N.V. Unilever N.V. is tevens overeengekomen kosten te vergoeden aan de VEB en de andere partijen die de procedure bij de Ondernemingskamer hebben geïnitieerd.

De overeenkomst geldt op voorwaarde dat alle houders van preferente aandelen die de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam hebben verzocht om een onderzoek in te stellen aan de regeling deelnemen. Zij bevat bovendien de voorwaarde dat de aandeelhouders die akkoord gaan afzien van juridische stappen tegen Unilever.

De schikking zal op korte termijn worden opengesteld voor alle andere voormalige houders van de preferente aandelen die deze aandelen aan het begin van 24 maart 2004 in hun bezit hadden.

Betaling zal naar verwachting plaatsvinden vanaf 1 februari 2007.

De schikking volgt op de publicatie op 8 september 2006 van het rapport van onderzoekers, aangesteld door de Ondernemingskamer. De in het rapport geuite kritiek had betrekking op de voorlichting omtrent de preferente aandelen, maar niet op Unilevers beslissing om de preferente aandelen in 2004 om te zetten in gewone aandelen, welke beslissing juist werd geacht.

De raad van bestuur van Unilever heeft een commissie ingesteld, bestaande uit niet-uitvoerend leden van de raad van bestuur en voorgezeten door professor Wim Dik, om zich met deze zaak bezig te houden. De commissie, die door externe juridische adviseurs is bijgestaan, heeft deze zaak grondig bestudeerd en heeft het bestuur van Unilever geadviseerd om een schikking te treffen met diegenen die de preferente aandelen in hun bezit hadden aan het begin van 24 maart 2004.

De raad van bestuur onderschreef de aanbeveling, en concludeerde, zonder erkenning van aansprakelijkheid, dat het in het belang van Unilever en haar aandeelhouders zou zijn om een schikking te treffen in plaats van een potentieel langdurige en onzekere rechtszaak te voeren.

Het kan niet worden uitgesloten dat ondanks deze overeengekomen schikking andere voormalige preferente aandeelhouders alsnog juridische stappen ondernemen. Als dat gebeurt, heeft Unilever vertrouwen in de kracht van haar juridische positie tegenover dergelijke partijen.

Unilever heeft bij de publicatie van haar derdekwartaalcijfers van 2006 aangekondigd dat zij een voorziening had genomen van EUR 300 miljoen in verband met mogelijke compensatie van houders van preferente aandelen.

Deze aankondiging vandaag vormt nog geen aanbod aan de voormalige houders van preferente aandelen die voor compensatie in aanmerking komen. Het aanbod zal, met inbegrip van nadere informatie over de duur van het aanbod en andere voorwaarden, op korte termijn bekendgemaakt worden.


- - - - - -

2006

SAFE HARBOUR STATEMENT

WAARSCHUWING: Deze aankondiging kan toekomstgerichte uitspraken bevatten, waaronder `toekomstgerichte uitspraken' zoals bedoeld in de `Private Securities Litigation Reform Act 1995' in de Verenigde Staten. Uitspraken met termen als `verwacht', `voorziet', `heeft het voornemen' of de negatieve equivalenten van deze termen en andere gelijksoortige uitdrukkingen over toekomstige ontwikkelingen en resultaten en hun negatieve equivalenten zijn bedoeld om dergelijke toekomstgerichte uitspraken aan te duiden. Dergelijke toekomstgerichte uitspraken zijn gebaseerd op actuele verwachtingen en aannames over verwachte ontwikkelingen en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de Groep. Het zijn geen historische feiten, noch zijn het garanties voor toekomstige prestaties. Doordat deze toekomstgerichte uitspraken risico's en onzekerheden bevatten, zijn er belangrijke factoren die de uiteindelijke resultaten wezenlijk kunnen doen afwijken van de resultaten zoals weergegeven of gesuggereerd door deze toekomstgerichte uitspraken. Deze zijn onder andere: prijs- en andere vormen van concurrentie; consumptieniveaus; kosten; ons vermogen goede contacten te onderhouden met belangrijke afnemers en leveranciers; valutakoersen; rentetarieven; ons vermogen acquisities te integreren en geplande desinvesteringen af te ronden; fysieke risico's; milieurisico's; ons vermogen fiscale, juridische en andere zaken op het gebied van regelgeving te beheersen en uitstaande zaken af te handelen zonder schattingen te overschrijden; wetgevings-, fiscale en andere ontwikkelingen op het gebied van regelgeving, alsmede politieke, economische en sociale omstandigheden in de geografische markten waarin de Groep opereert en nieuwe of gewijzigde prioriteiten van de raden van bestuur. Nadere bijzonderheden omtrent mogelijke risico's en onzekerheden die van invloed zouden kunnen zijn op de Groep, zijn vermeld in de documenten die de Groep bij de London Stock Exchange, Euronext Amsterdam en de Securities and Exchange Commission in de Verenigde Staten heeft gedeponeerd, waaronder het Jaarverslag en de Jaarrekening op Form 20-F. Deze toekomstgerichte uitspraken gelden alleen op de datum van dit document. Met uitzondering van verplichtingen op basis van wet- en regelgeving, wijst de Groep uitdrukkelijk enige verplichting of verbintenis af om publiekelijk enige herziening of aanpassing bekend te maken ten aanzien van toekomstgerichte uitspraken die hierin zijn opgenomen teneinde tot uitdrukking te brengen dat er sprake is van enige wijziging in de verwachtingen van de Groep met betrekking tot deze uitspraken of enige wijziging in de gebeurtenissen, condities of omstandigheden waarop deze uitspraken zijn gebaseerd.

Unilever N.V. :

Media Relations
Weena 455
3013 AL Rotterdam

T: +31 (0) 10 217 4844
Na 17.30 uur: +31 (0) 10 217 4000
F: +31 (0) 10 217 4843

press-office.rotterdam@unilever.com