GroenLinks

GroenLinks: Trek geen overhaaste conclusies uit Commissierapport over Turkije

8 november 2006

Vandaag presenteerde de Europese Commissie een kritisch rapport over Turkije. Volgens GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is de kritiek terecht en heeft de EU alle reden om Turkije aan te sporen tot hervormingen. Maar stopzetting van de onderhandelingen zou de verkeerde conclusie zijn en gedane inspanningen teniet doen.

Als je sommige berichtgeving voorafgaand aan de publicatie van het voortgangsrapport van de Commissie mocht geloven, is de situatie in Turkije het afgelopen jaar verslechterd en is de mensenrechtensituatie er catastrofaal. Wie vervolgens de Commissie-rapporten zelf leest, krijgt een ander beeld. De Europese Commissie concludeert dat het ritme van de hervormingen in Turkije het afgelopen jaar sterk vertraagd is.

Vooruitgang
Maar de Commissie meldt weldegelijk vooruitgang op een aantal gebieden: martelingen en mishandeling zijn sterk teruggelopen, burgers kunnen sinds juni dit jaar niet meer door militaire rechtbanken worden berecht, er is goede vooruitgang geboekt in de hervorming van de rechterlijke macht, Turkije heeft serieus werk gemaakt van het nakomen van uitspraken van het Europese Mensenrechtenhof en bewustwordingscampagnes ter bevordering van de vrouwenrechten werpen eerste vruchten af.

Slappe knieën
Volgens Lagendijk heeft het teruggelopen hervormingsenthousiasme te maken met de interne politieke situatie in Turkije, en met name met de aankomende verkiezingen: "Helaas zijn Turkse politici bang om te boek te staan als te toegeeflijk en grijpt de oppositie elke stap richting Europa aan om de vaderlandslievendheid van de regeringspartij in twijfel te trekken. Terecht wordt de Turkse regering daarvoor door de Europese Commissie op de vingers getikt. Nu geen slappe knieën krijgen, maar doorpakken met die hervormingen".

Vrijheid van meningsuiting
Lagendijk vervolgt dat stopzetten van de onderhandelingen de invloed op hervormingen in Turkije aanzienlijk zal verkleinen. "Wie zegt dat de onderhandelingen een mislukking zijn, heeft er niets van begrepen. Het is juist dankzij de onderhandelingen en het uitzicht op EU-lidmaatschap dat die hervormingen plaatsvinden. En dankzij de lopende onderhandelingen kan Europa nu de nodige druk uitoefenen." Bijvoorbeeld om zo snel mogelijk artikel 301 van de strafwet dat de belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt en vrijheid van meningsuiting in het land belemmert af te schaffen.

Ongefundeerde uitspraken
Lagendijk onderstreept dat de Commissie zelf geen overhaaste conclusies trekt uit de situatie in Turkije. "Wat betreft de Cyprus-kwestie geeft de Commissie de EU en Turkije vier weken de tijd om tot een oplossing te komen. In die periode moeten alle betrokkenen hun beste beentje voor zetten. Europese Politici die nu roepen om een stopzetting van de onderhandelingen zijn voorbarig en vooringenomen. Wie dergelijke ongefundeerde uitspraken doet laadt de verdenking op zich eenvoudig niet te willen dat Turkije EU-lid wordt. Dat mag, maar zeg het dan eerlijk."