ABVAKABO FNV

Friese gemeenten trekken aanbesteding WMO in, honderden werknemers behouden hun baan

Het ongedaan maken van de omstreden aanbesteding van de Huishoudelijke Zorg, in het kader van de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO), door 8 gemeenten in Noordwest Friesland wordt door de vakbonden ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak van harte toegejuicht. Honderden werknemers van Thuiszorg Het Friese Land behouden daardoor hun werk en arbeidsvoorwaarden. Hedemiddag besloten de gemeenten Franekeradeel, Harlingen, Terschelling, Vlieland, Het Bildt, Ferwerderadeel en Menaldumadeel de omstreden gunning van het werk aan andere zorgaanbieders te herroepen. ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak vinden dat andere gemeenten, waaronder Zwolle, Haarlem, Ridderkerk en Alkmaar, die ook op een verwoestende wijze huishoudelijke zorg hebben aanbesteed, een voorbeeld aan de Friese gemeenten mogen nemen.

Ofschoon de Friese gemeenten aanvoeren dat dreigende juridische procedures hun tot inkeer hebben gebracht, kunnen ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak zich niet aan de indruk onttrekken dat het felle protest van honderden werknemers van Thuiszorg Het Friese Land en de onrust onder cliënten die hun vaste hulp dreigden te verliezen, hebben geleid tot herziening van het aanbestedingsbesluit. Met demonstraties in Harlingen en Den Haag hebben werknemers van Het Friese Land luidkeels geprotesteerd tegen het weggeven van hun werk aan andere zorgaanbieders, zonder verplichte overname van personeel en behoud van arbeidsvoorwaarden in de aanbestedingseisen op te nemen. In de afgelopen weken hebben cliënten en werknemers ook uitgebreid hun beklag gedaan bij raadsleden en wethouders van de gemeenten en deze opgeroepen op hun schreden terug te keren. ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak zijn tevreden dat dit nu alsnog is gebeurd. De bonden hopen dat andere gemeenten, met essentiële tekortkomingen in de aanbesteding van huishoudelijk zorg, het voorbeeld in Friesland volgen. Vorige week stuurde de verantwoordelijk wethouder in Zwolle nog honderden actievoerende werknemers op de stoep van het stadhuis en de gemeenteraad het bos in met de bewering dat een ingezette aanbestedingsprocedure onomkeerbaar is en dat het onmogelijk zou zijn om tijdens het spel de spelregels te wijzigen. Dit blijkt wel degelijk te kunnen zo blijkt in Friesland.

ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak willen dat in Wet maatschappelijke ondersteuning wordt bepaald dat bij wisseling van zorgaanbieder het personeel met behoud van arbeidsvoorwaarden kan overgaan en cliënten hun vaste hulp kunnen houden. Verder willen de bonden dat in de wet de kwaliteit beter wordt gewaarborgd. Deze zaken moeten niet aan de grillen van gemeenten worden overgelaten.


---

Nadere informatie:

William Moorlag, bestuurder ABVAKABO FNV Hillebrandt Aardema, bestuurder CNV PZ

06 51218417 06 51244016

met vriendelijke groet,

William Moorlag