LTO Noord


Debatcyclus 'europa, hoe nu verder?'

In samenwerking l actief zijn. Dmet de politieke partijen van Fryslân organiseert Europe Direct op donderdagavond 9 november vanaf 20.00 uur een openbaar debat over Europa. Dit vindt plaats in de bibliotheek aan de Wirdumerdijk 34 in het centrum van Leeuwarden. Albert Jan Maat, Europarlementariër en afkomstig uit Noord-Nederland, zal deze avond inleiden. Anita Andriesen, Fries gedeputeerde, zal namens de regio reageren, na de pauze gevolgd door een forumdiscussie met de Friese politieke partijen en het publiek.

Nederland zei vorig jaar 'nee' tegen de Europese grondwet. Het is daarna stil geworden rondom het thema Europa. Hoe belangrijk is "Europa" daarom bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer (22 november) en de Provinciale Staten (7 maart)?

Hoewel "Europa" niet altijd aan de orde komt in de verkiezingscampagnes, loopt het onderwerp door bijna alle verschillende thema's heen. Regionale economische ontwikkeling, landbouw- en plattelandsbeleid, voedselveiligheid en bestrijding van besmettelijke dierziekten, Europees aanbesteden van opdrachten, opvang van vluchtelingen, bescherming van mensenrechten, dierwelzijn en milieu: allemaal thema's met een Europese invalshoek. Veel beleid ontstaat in Brussel, en wordt in Den Haag alleen nog even van een nationale strik voorzien. De afstand tussen de regio en Brussel is mede daarom te groot. Daarom wordt op 9 november allereerst de vraag beantwoord: wat heeft Brussel aan Friesland te bieden? En vervolgens komt aan de orde: "wat wil Fryslân van Brussel?" Het debat staat onder leiding van Eelke Lok.

Het Fryske Europadebat wordt van een muzikale omlijsting voorzien door het Wereldmuziekkoor Dekoor uit Leeuwarden, dat een bij het debat passend internationaal repertoire van liederen uit verschillende Europese landen ten gehore zal brengen.

Het debat in Leeuwarden op 9 november is een onderdeel van een reizende debatcyclus onder de titel "Europa, hoe nu verder?". Deze cyclus wordt georganiseerd door Europe Direct, het Informatienetwerk van de Europese Unie. De eerste debatten hebben op 9 mei en 30 oktober plaatsgevonden in respectievelijk Amsterdam en Assen. Na Leeuwarden op 9 november is Almere aan de beurt, in 2007 gevolgd door Europadebatten in de rest van het land