Gemeente Kerkrade

08-11-2006

08.11.06: Sneller aanvragen of wijzigen Duits paspoort voor Duitse burgers in Kerkrade

Burgemeester Som (links) en burgemeester Zimmermann (rechts) bij de balies in het stadskantoor van Kerkrade. Vanaf 9 november aanstaande kunnen Duitse burgers die in Kerkrade wonen en een Duits paspoort willen aanvragen, verlengen of wijzigen terecht bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente Kerkrade.

Herzogenrath
Sinds 2000 wordt vanuit de buurgemeente Herzogenrath een dergelijke service al geleverd. Duitsers die in Nederland wonen, kunnen in Herzogenrath een aanvraag of wijziging doen voor een paspoort. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Duitsland stemde toentertijd daarin toe. Men hoeft hiervoor nu niet meer naar het consulaat in Amsterdam.

In de periode van de afgelopen 6 jaar hebben 2700 Duitse burgers die in Nederland wonen van deze service gebruik gemaakt. Nadeel hiervan is dat tweemaal de (leges)kosten in rekening moeten worden gebracht.

Verbeteren service
Om de service voor de burgers in Eurode verder te verbeteren en uit te breiden hebben de beide burgemeesters Gerd Zimmermann en Jos Som besloten dat in de (proef)periode van 9 november 2006 tot en met 31 december 2006 elke donderdag tussen 16.00 - 20.00 uur een medewerker van het Bürgerburo uit Herzogenrath bij Publiekszaken in het stadskantoor van Kerkrade aanwezig is. Deze medewerker uit Herzogenrath zal de bescheiden innemen voor de aanvraag of wijziging van een (Duits) paspoort. Per 1 januari 2006 woonden in Kerkrade circa 4100 personen met de Duitse nationaliteit.

Uniek in Europa
Deze service, die ook geldt voor de aanvraag en verlenging van een identiteitskaart, is een novum in Europa. De beide Eurode-gemeenten streven verder naar mogelijkheden om de bureaucratische barrières te overwinnen.

Het is de bedoeling dat in de toekomst deze service wordt overgenomen door de Kerkraadse medewerkers van Publiekszaken.