Unicef



Unicef: palestijnse kinderen lijden buitenproportioneel onder geweld

Den Haag/Jeruzalem, 9 november 2006 - Unicef maakt zich grote zorgen om het buitenproportionele geweld in het noorden van de Gazastrook. Sinds 1 november zijn naar schatting 68 Palestijnen om het leven gekomen, waaronder 14 kinderen. De afgelopen zeven dagen is het aantal gedode Palestijnse kinderen nog meer opgelopen. Op 8 november werd de stad Beit Hanoun door Israëlische beschietingen getroffen, waarbij zeker 18 burgers om het leven kwamen. Ook hier behoren kinderen tot de slachtoffers.

Tot nu toe zijn dit jaar 113 Palestijnse kinderen gedood en dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het aantal gedode kinderen in 2005. Sinds het uitbreken van de Intifada in 2000 leven kinderen en jongeren - die meer dan de helft van de Palestijnse bevolking uitmaken - voortdurend in een oorlogssituatie, die naar verwachting voor hen blijvende gevolgen zal hebben. Ze hebben gezien hoe familieleden werden gedood en hoe hun leefomgeving werd verwoest. Ze zijn aan huis gekluisterd, in veel gevallen zonder eten, water of elektriciteit. Ze kunnen niet naar school, of gebruikmaken van medische voorzieningen en ze kunnen zeker niet buiten spelen en plezier maken.

De rechten van kinderen moeten ongeacht de situatie waarin ze verkeren worden gerespecteerd, zegt Unicef. Het beschermen van burgers valt onder het internationale humanitaire recht.

Over Unicef
Unicef, de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, komt op voor de rechten van alle kinderen, wereldwijd. In zo'n 160 landen zijn we concreet actief om de levensomstandigheden van kinderen te verbeteren. Daarnaast wijst Unicef regeringen op hun eigen verantwoordelijkheid.


***********