Schuitema NV

PERSBERICHT

`Vers Schakel': RFID volgt verse groenten van leverancier tot winkelvloer

Schuitema en partners inventariseren belangrijke resultaten en leermomenten RFID-pilot

Amersfoort, 9 november 2006 ­ `
Vers Schakel', het eerste Europese project dat RFID in de gehele keten van vers gesneden groenten test op basis van de nieuwste architectuur standaarden, heeft een belangrijke testfase afgesloten. Schuitema n.v. en partners Heemskerk B.V., het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL), Intel, Koninklijke KPN N.V., Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR), NXP en Capgemini Nederland B.V. testen inmiddels volop in de praktijk en data worden ketenbreed gedeeld. Tijdens het eNederland congres in Zeist zetten de gezamenlijke partners vandaag de eerste bevindingen en belangrijke leermomenten op een rij.

Vers Schakel werd in mei 2005 gestart. Ten behoeve van het project zijn enkele duizenden CBL-kratten voorzien van RFID-chips, waarin kleinverpakkingen vers gesneden groenten worden vervoerd. Deze kratten worden door de gehele logistieke keten gevolgd, waardoor alle partijen in de keten de gegevens kunnen raadplegen via een centrale database. Doel van het project is kennis en ervaring op te doen met RFID om de kwaliteit en houdbaarheid van vers gesneden groenten te verbeteren. Enerzijds om derving in de keten tegen te gaan en de beschikbaarheid in de schappen te verbeteren. Anderzijds om meer transparantie in de keten te brengen. Inmiddels loopt de pilot in de praktijk en wordt de laatste schakel, de C1000 winkel, op korte termijn toegevoegd aan de pilot.

Vers Schakel heeft vanaf het begin forse ambities gehad. Zo is voor het eerst gebruik gemaakt van de EPCglobal standaard om de uitwisseling van informatie in de keten te realiseren. Daarnaast wordt de RFID techniek gekoppeld aan temperatuurmetingen om de houdbaarheid van de producten te monitoren. De samenwerkende partners liepen tijdens de voorbereiding van de pilot tegen verschillende uitdagingen aan. "Zowel de techniek als de omgeving zorgden voor leermomenten. Tags en antennes werden voor het eerst op basis van de nieuwe EPCglobal standaarden ontwikkeld en de hoeveelheid van platformen in de keten verhoogde de complexiteit", aldus Marc Flederus, RFID consultant bij Capgemini. "De vochtige en koude omgeving waarin wordt geopereerd, heeft - evenals de inhoud van het krat - een behoorlijke invloed op de leesbetrouwbaarheid van de tags", vult René

Bakker, Directeur Retail bij Schuitema aan. "Al doende vind je voor dit soort punten de juiste oplossingen. Het is alsof je bouwt aan een huis waarvan de tekening nog niet klaar is.",

Inmiddels loopt de pilot volop. Pallets met 120 kratten met 240 tags passeren leespoorten op meerdere plaatsen in de keten. Zeer binnenkort hebben we realtime data à la minute beschikbaar en kan informatie ketenbreed met elkaar worden gedeeld. Schuitema en haar partners zetten de pilot voort, zeker ook om de voordelen van RFID aan de markt en de overheid duidelijk te maken. Uiteindelijk doel is de leerpunten van de pilot om te buigen naar voordelen voor alle partijen in de keten én de klant in de C1000 winkel.

Voor meer informatie over Vers Schakel kunt u vanaf maandag 13 november contact opnemen met: Schuitema n.v.
Mevr. M. Weerd
Telnr. 033 ­ 453 33 33
Email mirjam.weerd@schuitema.nl

Op donderdag 9 en vrijdag 10 november kunt u contact opnemen met: Jente van Haeften
Stassen Communicatie
Telnr. 030 ­ 693 06 64
Mobiel 06 - 12 96 82 62
E-mail jente@stassencommunicatie.nl


---- --