Socialistische Partij

SP :: Nieuws

De Geus moet arbeidstijden brandweer aanpassen

09-11-2006 * De Europese ministers van Sociale Zaken hebben geen overeenstemming bereikt over aanpassing van de arbeidstijdenrichtlijn. "Minister De Geus moet nu onmiddellijk de wet aanpassen, zodat brandweerlieden en anderen met aanwezigheidsdiensten niet langer dan 48 van huis zijn," zegt Jan de Wit, Tweede-Kamerlid voor de SP.

Jan de Wit De huidige richtlijn kent een maximale werkweek van 48 uur. Door uitspraken van het Europese hof moeten aanwezigheidsdiensten, zoals bij de brandweer, als werktijd gerekend worden. Nu draaien brandweerlieden roosters van 54 uur.

Minister De Geus had een regeling bedacht waardoor de Europese richtlijn omzeild kan worden. Brandweerlieden kunnen vrijwillig tekenen dat zij niet 48 maar 54 uur werken. Zij weigeren echter massaal daarvoor te tekenen. Er zijn honderden klachten bij de arbeidsinspectie ingediend.

"Minister De Geus moet snel de wet aanpassen," zegt Jan de Wit. "De regeling die De Geus heeft bedacht dwingt gemeenten en brandweerkorpsen om de wet te overtreden." Hij heeft de minister gevraagd om onmiddellijk de 48-urige werkweek voor de brandweer in te voeren.